Τρίτη 30 Μαΐου 2023 -

Ο ΠΟΥ θα χαρακτηρίσει «παραλλαγή ανησυχίας» τη B.1.1.529, σύμφωνα με αξιωματούχοΈνας υψηλόβαθμος Νοτιοαφρικανός υγειονομικός αξιωματούχος ανακοίνωσε ότι πληροφορήθηκε πως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θα χαρακτηρίσει «παραλλαγή ανησυχίας» το νέο στέλεχος του κορωνοϊού που εντοπίστηκε στη Νότια Αφρική και φέρει μεγάλο αριθμό μεταλλάξεων.
«Προσπαθούμε να συλλέξουμε παρασκηνιακά ορισμένες πληροφορίες για το τι συζητήθηκε σήμερα» στη συνεδρίαση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του ΠΟΥ. «Νωρίτερα έλαβα ένα μήνυμα ότι θα την χαρακτηρίσουν «παραλλαγή ανησυχίας» ανέφερε ο Νίκολας Κρισπ, ο ασκών χρέη γενικού διευθυντή στο υπουργείο Υγείας.
Ο Κρισπ δεν διευκρίνισε ποιος του έστειλε το μήνυμα.
Ο υπουργός Υγείας Τζο Φαάλα επιβεβαίωσε ότι οι προκαταρκτικές μελέτες που έχουν γίνει μέχρι τώρα δείχνουν ότι η παραλλαγή αυτή ίσως να είναι πιο μεταδοτική, όμως χαρακτήρισε «αδικαιολόγητη» την απόφαση άλλων χωρών να επιβάλουν ταξιδιωτικούς περιορισμούς. Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ο υπουργός τόνισε ότι η Νότια Αφρική ενεργεί με διαφάνεια και ότι οι ταξιδιωτικές απαγορεύσεις είναι αντίθετες με τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Τόνισε ότι δεν θα σκεφτόταν καν να μην μοιραστεί πληροφορίες για παραλλαγμένα στελέχη του νέου κορωνοϊού στο μέλλον, αφού αυτό γίνεται για «το παγκόσμιο καλό», όπως είπε.
Ο Φαάλα πρόσθεσε ότι η νοτιοαφρικανική κυβέρνηση δεν σχεδιάζει να επιβάλει τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των πολιτών λόγω της παραλλαγής αυτής. Σημείωσε ότι θα χρειαστεί να ληφθούν ορισμένα μέτρα, όμως οι ακριβείς περιορισμοί δεν έχουν αποφασιστεί ακόμη.
Ο κορυφαίος επιδημιολόγος της Νότιας Αφρικής, ο Σαλίμ Αμπντούλ Καρίμ, τόνισε ότι η παραλλαγή B.1.1.529 εξαπλώθηκε σε 53 χώρες μέσα σε τρεις εβδομάδες από τη στιγμή που εντοπίστηκε. «Επομένως, δεν βοηθά πραγματικά να κλείνουμε τα σύνορα... Πρέπει να βρούμε λύσεις για αυτήν την παραλλαγή μαζί. Και μέρος αυτού σημαίνει να μην αντιδρούμε με υπερβολή» είπε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Reuters, χαρακτηρίζοντας «αντίδραση πανικού», αν και κατανοητή, την απόφαση της Βρετανίας να απαγορεύσει τα ταξίδια από τη νότια Αφρική.
Ο ΠΟΥ αναμένεται να αποφασίσει σήμερα αν θα χαρακτηρίσει τη B.1.1.529 παραλλαγή «ενδιαφέροντος» ή «ανησυχίας». Μέχρι σήμερα μόνο τέσσερις παραλλαγές έχουν χαρακτηριστεί «ανησυχίας». Όμως θα χρειαστεί να περάσουν εβδομάδες μέχρι να κατανοήσουν πλήρως οι επιστήμονες τις επιπτώσεις που έχουν οι νέες μεταλλάξεις.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ