Σάββατο 20 Απριλίου 2024 -

Ο παλαιότερος μετεωρίτης έχει ηλικία 4 δισ. χρόνια



Ο παλαιότερος μετεωρίτης που χρονολογήθηκε από τους επιστήμονες εξυπηρετεί στο να ξεδιπλώσουν το μυστήριο του σχηματισμού του ηλιακού μας συστήματος.

Γνωστός ως «Βορειοδυτική Αφρική (NWA) 11119», ο μετεωρίτης έχει μέγεθος περίπου όσο μια μπάλα και ανακαλύφθηκε σε αμμόλοφους στη Μαυριτανία. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι ο μετεωρίτης έχει την ηλικία-ρεκόρ 4,5 δισεκατομμυρίων χρόνων.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι το ηλιακό σύστημα σχηματίστηκε πριν από περίπου 4,6 δισεκατομμύρια χρόνια όταν ένα σύννεφο αερίου και σκόνης κατέρρευσε λόγω βαρύτητας που πιθανώς προκλήθηκε από μια έκρηξη από κάποιο αστέρι ή σουπερνόβα. Έχοντας στα χέρια τους αυτόν το μετεωρίτη, ευελπιστούν ότι θα αντλήσουν περισσότερες πληροφορίες για το ηλιακό μας σύστημα.

«Ο μετεωρίτης που μελετήσαμε είναι διαφορετικός από οποιονδήποτε άλλο γνωστό μέχρι σήμερα μετεωρίτη», δήλωσε ένας από τις συγγραφείς της έρευνας, ο Ντάνιελ Ντούνλαπ, του Κέντρου Μελετών Μετεωριτών του Κρατικού Πανεπιστημίου της Αριζόνα.

«Μετεωρίτες όπως αυτοί ήταν οι πρόδρομοι του σχηματισμού πλανητών και διαδραμάτισαν ιδιαίτερο ρόλο στην εξέλιξη του ηλιακού μας συστήματος».

Η ηλικία του μετεωρίτη έχει καθοριστεί έπειτα από την ενδελεχή εξέταση της σύνθεσης και της ορυκτολογίας του από τους ειδικούς.

«Η έρευνα αυτή είναι καθοριστική για το πώς σχηματίστηκαν τα αρχικά δομικά στοιχεία των πλανητών στο ηλιακό σύστημα», δήλωσε ο Καρλ Έιτζ, διευθυντής του Ινστιτούτου Μετεωρολογίας του Πανεπιστημίου του Μεξικό. «Όταν κοιτάζουμε πέρα από το ηλιακό σύστημα σήμερα, βλέπουμε πλήρως σχηματισμένα σώματα, πλανήτες, αστεροειδείς, κομήτες κλπ. Η περιέργειά μας μας ωθεί πάντα να θέσουμε την ερώτηση, πώς σχηματίστηκαν αυτοί και πώς η Γη».

Perierga.gr - Perierga.gr - Ο παλαιότερος μετεωρίτης έχει ηλικία 4 δις χρόνια