Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2022 -
Μερική συννεφιά

2 °C

Σήμερα, 25. Ιανουαρίου 2022

Ο Ομπάμα ξεσπάει: Δεν είναι δημιούργημά μου ο ΤραμπΞέσπασε κατά των ρεπουμπλικάνων ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα απορρίπτοντας την ιδέα πως ο τρόπος που κυβέρνησε οδήγησε στην ισχυροποίηση του πολυεκατομμυριούχου Ντόναλντ Τραμπ.

«Οι Ρεπουμπλικάνοι με έχουν κατηγορήσει για ένα σωρό πράγματα, όμως να με θεωρούν υπεύθυνο για την προκριματικές τους και για τον υποψήφιο που θα επιλέξουν [για την προεδρία], αυτό είναι πρωτοποριακό», είπε ο κ. Ομπάμα κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον πρωθυπουργό του Καναδά Τζάστιν Τριντό.

Ο αμερικανός πρόεδρος επέστρεψε την κατηγορία, υποδεικνύοντας ως υπαίτιους τα ηγετικά στελέχη τουΡεπουμπλικανικού Κόμματος που τα τελευταία επτά χρόνια ενθάρρυναν, όπως είπε, μία συστηματική και μετωπική σύγκρουση, υπερασπιζόμενοι την ιδέα ότι «κάθε συμβιβασμός είναι προδοσία», αφού πείστηκαν ότι «οι μαξιμαλιστικές θέσεις επιβραβεύονται πολιτικά».

Για τον κ. Ομπάμα, αυτή η στάση του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος δημιούργησε ένα περιβάλλον στο οποίο «κάποιος σαν τον Ντόναλντ Τραμπ μπορεί να ισχυροποιηθεί».

«Ασφαλώς και δεν συνέβαλα στη δημιουργία» αυτού του κλίματος, προσέθεσε, τονίζοντας ότι δεν ήταν αυτός που έθεσεπροεκλογικά το θέμα του πιστοποιητικού γέννησής του.

Ο κ. Τραμπ, που φαίνεται πλέον ότι είναι το φαβορί για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών για τις προεδρικές εκλογές της 8ης Νοεμβρίου, ήταν ανέκαθεν ο «αρχηγός» των λεγόμενων «birthers» – εκείνων που υποστηρίζουν ότι ο Μπαράκ Ομπάμαέχει γεννηθεί στο εξωτερικό και επομένως δεν είχε το δικαίωμα να είναι υποψήφιος για την προεδρία των ΗΠΑ.

Το 2011 ανάγκασε τον κ. Ομπάμα να παρουσιάσει δημοσίως το πιστοποιητικό γέννησής του και να παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου για να βάλει τέλος στις φήμες και τις θεωρίες συνωμοσίας.