Σάββατο 15 Ιουνίου 2024 -

Ο Ντοναλντ Τραμπ φέρνει τα πάνω- κάτω με τη συντηρητική δικαστή Μπάρετ για το Ανώτατο Δικαστήριο- Ποια είναι



O Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε χθες Σάββατο (σήμερα, μεσάνυχτα Κυριακής ώρα Ελλάδας) την Έιμι Κόνεϊ Μπάρετ ως την υποψήφιά του για να καλύψει την κενή θέση στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, μετά το θάνατο της Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ, .

«Αυτός είναι ο τρίτος μου διορισμός (στο Ανώτατο Δικαστήριο) και είναι μια υπέροχη στιγμή», είπε ο Τραμπ από τους κήπους του Λευκού Οίκου. Ο Τραμπ έχει διορίσει δύο δικαστές στο Ανώτατο Δικαστήριο: τον Νιλ Γκόρσατς το 2017 και τον Μπρετ Κάβανο το 2018.

«Απόψε, έχω την τιμή να διορίσω μια από τις πιο λαμπρές και ταλαντούχες νομικούς της χώρας στο Ανώτατο Δικαστήριο», συμπλήρωσε, τονίζοντας την «ακλόνητη πίστη» του στο Σύνταγμα.
«Θα είσαι φανταστική», είπε, απευθυνόμενος στην συντηρητική δικαστίνα Μπάρετ, που στεκόταν στο πλευρό του Ρεπουμπλικάνου προέδρου.
Σφοδρή πολέμιος των αμβλώσεων, μητέρα επτά παιδιών, η Μπάρετ έχει φήμη άκρως συντηρητικού ατόμου, αλλά και φιλικού και γενναιόδωρου.
Πέρα από τη σθεναρή αντίθεσή της στις εκτρώσεις η Μπάρετ έχει ψηφίσει κατά του γάμου μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου και της Obamacare.
Η Μπάρετ ζει με την οικογένειά της στο Σάουθ Μπεντ, μια μικρή πόλη στην Ιντιάνα. Είναι μητέρα επτά παιδιών, δύο εκ των οποίων έχει υιοθετήσει από την Αιτή κι έχει έναν γιο με σύνδρομο Down, τον οποίο φέρεται να κουβαλά καθημερινά στις πλάτες της για να τον ανεβάσει στον πάνω όροφο του σπιτιού. Στην ιδιωτική της ζωή φέρεται να είναι ιδιαίτερα φιλικό άτομο και παρά το φορτωμένο πρόγραμμά της βρίσκει χρόνο για εθελοντικές δράσεις στο σχολείο των παιδιών της. Συνάδελφοί της την περιγράφουν ως γενναιόδωρη και φιλόξενη, ενώ τα μέλη της ενορίας της την εκθειάζουν για τη συγκαταβατικότητά της.
Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν κρύβει τον ενθουσιασμό του για την Μπάρετ, την οποία χαρακτήρισε «παγκοσμίου κλάσης, ευφυέστατη, σπουδαία». Προτείνοντάς την τώρα φαίνεται ότι έχει εξασφαλίσει την έγκριση της υπερσυντηρητικής πτέρυγας του κόμματός του. Οι Ρεπουμπλικανοί ελπίζουν ότι το γεγονός ότι η Μπάρετ είναι γυναίκα θα πείσει τους φιλελεύθερους γερουσιαστές να τη στηρίξουν ως διάδοχο της Γκίνσμπεργκ στο Ανώτατο Δικαστήριο.