Κυριακή 16 Ιουνίου 2024 -

Ο Μακρόν κάνει αλλαγές-φωτιά στα εργασιακά λίγο πριν έρθει στην Αθήνα



Λίγες ημέρες πριν ο Εμάνουελ Μακρόν επισκεφθεί την Αθήνα, κατατέθηκε στη γαλλική Βουλή το πολυσυζητημένο εργατικό νομοσχέδιο που προβλέπει σημαντικές αλλαγές, ανατρέποντας το υπάρχον πλαίσιο.

Στόχος της μεταρρύθμισης, σύμφωνα με τον Γάλλο πρωθυπουργό Εντουάρ Φιλίπ, που παρουσίασε το νομοσχέδιο, είναι η καταπολέμηση της ανεργίας, ωστόσο τα εργασιακά θα είναι το μεγάλο "αγκάθι" για τον Μακρόν, μια και θα βρει μπροστά του τις σφοδρές αντιδράσεις των συνδικάτων που ήδη οργανώνουν τις νέες τους κινητοποιήσεις, το καθένα όμως με τον δικό του τρόπο.

Η γαλλική κυβέρνηση ανακοίνωσε πως θα θέσει ανώτατο όριο στις αποζημιώσεις μισθωτών για απόλυση και θα δώσει στις εταιρείες μεγαλύτερη ευελιξία για να προσαρμόζουν τους μισθούς και το ωράριο εργασίας στις συνθήκες της αγοράς.

Μερικές από τις ανατροπές που προωθούνται με την συγκεκριμένη μεταρρύθμιση είναι:

-Μεγαλύτερη ευχέρεια στους εργοδότες να διαπραγματεύονται με τους εργαζομένους τους για τις εργασιακές σχέσεις, σε επίπεδο επιχείρησης και όχι με βάση συλλογικές συμβάσεις που ισχύουν σήμερα.

-Οι βασικές διαπραγματεύσεις με τα σωματεία θα γίνεται σε επίπεδο επιχείρησης και όχι σε πανεθνικό επίπεδο. Κοινώς, προωθείται μια "απλοποίηση" των διαπραγματεύσεων. Στόχος είναι να διαπραγματεύεται με την εργοδοσία μια επιτροπή κάθε φορά για κάθε είδους ζήτημα.

-Επιχειρήσεις με λιγότερους από 50 εργαζόμενους θα μπορούν να διαπραγματεύονται με εκπροσώπους των εργαζομένων, ακόμη και αν αυτοί δεν συνδέονται με τα πανεθνικά συνδικάτα.

-Πιο αυστηρή πρόσβαση σε επιδόματα ανεργίας με μείωση της διάρκειας των επιδομάτων και με περιορισμό του αριθμού των θέσεων εργασίας τις οποίες ένας άνεργος έχει τη δυνατότητα να απορρίψει.

-Κρατικοποίηση του οργανισμού που διαχειρίζεται την κοινωνική ασφάλιση και την αποζημίωση των ανέργων στην Γαλλία (Unedic), ο οποίος αυτή τη στιγμή διοικείται από Συνδικάτα.

-Οι ασφαλιστικές εισφορές, θα αντικατασταθούν από έναν υφιστάμενο φόρο (CSG), ο οποίος θα εφαρμοστεί σε όλα τα εισοδήματα αλλά και στις συντάξεις.

Τα συνδικάτα που διχάζονται ως προς τον τρόπο αντίδρασης, αναφέρουν από τη δική τους μεριά πως τα νέα διατάγματα δίνουν στις εταιρείες περισσότερη ισχύ ώστε να προσαρμόζουν το ωράριο εργασίας και τους μισθούς στις συνθήκες της αγοράς βάσει συμφωνιών ανάμεσα στους εργοδότες και τους εργαζόμενους που επικυρώνονται με απλή πλειοψηφία.

Η δε αποζημίωση για απόλυση που κρίνεται άδικη από το εργατοδικείο, θα ορίζεται σε μισθούς τριών μηνών για απασχόληση δύο ετών στην εταιρεία και το ποσό θα αυξάνεται σταδιακά ανάλογα με τον χρόνο που εργάζεται ο εργαζόμενος στην εταιρεία.

Σε μια παραχώρηση προς τα συνδικάτα, η κανονική αποζημίωση απόλυσης αυξάνεται, από 20% του μισθού για κάθε χρόνο στην εταιρεία, σε 25%. Αξίζει να σημειωθεί πως πριν την παρουσίαση των μεταρρυθμίσεων, η κυβέρνηση Μακρόν διεξήγαγε επί δύο εβδομάδες συζητήσεις με τα Συνδικάτα, ενώ αναμένονται νέες διαβουλεύσεις για πιθανές βελτιώσεις.

Εξι στους 10 Γάλλους απορρίπτουν το σχέδιο Μακρόν για τα εργασιακά

Η πλειοψηφία (58%) των Γάλλων τάσσεται κατά της μεταρρύθμισης του εργατικού κώδικα, το πρώτο μεγάλο πολιτικό μέτρο της πενταετίας του Εμανουέλ Μακρόν, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα και την οποία δημοσίευσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Η έρευνα του ινστιτούτου Harris Interactive για τον ραδιοφωνικό σταθμό RMC και την ειδησεογραφική ιστοσελίδα Atlantico δείχνει ότι το 58% των Γάλλων είναι αντίθετο στη μεταρρύθμιση των εργασιακών που περιλαμβάνεται σε διατάγματα, έναντι 42% που την υποστηρίζουν.

Οι ψηφοφόροι του Εμανουέλ Μακρόν, ωστόσο, στηρίζουν ευρέως τη μεταρρύθμιση (82% έναντι 18%). Για μια ακόμα ευρύτερη πλειοψηφία των ερωτηθέντων (71% έναντι 29%), η μεταρρύθμιση θα "μειώσει τη δύναμη των συνδικάτων στις επιχειρήσεις". Για το 54% (έναντι 46%), θα "επιδεινώσει τις συνθήκες εργασίας των μισθωτών".

Μόλις το 43% (έναντι 57%) πιστεύει ότι η μεταρρύθμιση θα "βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων", το 36% (έναντι 64%) ότι θα "ενισχύσει την ανάπτυξη" και το 31% ότι θα συντείνει στη "μείωση της ανεργίας".

Ανώτατο όριο στις αποζημιώσεις, μείωση των προθεσμιών για τις προσφυγές των μισθωτών, δυνατότητα διαπραγμάτευσης χωρίς τα συνδικάτα: τα διατάγματα που παρουσίασε χθες η κυβέρνηση δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Η δημοσκόπηση διεξήχθη ηλεκτρονικά χθες, 31 Αυγούστου, σε δείγμα 1.004 ερωτηθέντων, αντιπροσωπευτικό των Γάλλων ηλικίας 18 ετών και άνω, με τη μέθοδο των ποσοστώσεων.