Παρασκευή 01 Δεκεμβρίου 2023 -

Ο Κρίστοφερ Ρέι στη θέση του διευθυντή του FBIΛίγο καιρό μετά την αιφνιδιαστική απομάκρυνση του πρώην διευθυντή του FBI Τζέιμς Κόμεϊ και εν μέσω πολιτικής θύελλας για τις επαφές του υιού Τραμπ με τη ρωσίδα δικηγόρο, ο Κρίστοφερ Ρέι, τον οποίο πρότεινε ο Ντόναλντ Τραμπ για την θέση του διευθυντή της ομοσπονδιακής αστυνομίας των ΗΠΑ, διαβεβαίωσε ότι θα ενεργεί εξ ονόματος της «αμερόληπτης δικαιοσύνης», στις δηλώσεις του κατά την έναρξη της ακρόασης για την έγκριση του διορισμού του στη Γερουσία.

Όπως οι περισσότεροι διευθυντές του FBI, έτσι και ο Ρέι έχει εργαστεί επί πολλά χρόνια στον τομέα της Δικαιοσύνης. Ο 50χρονος διετέλεσε το διάστημα 2003-2005 επικεφαλής του ποινικού τμήματος του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης επί κυβερνήσεως Τζορτζ Μπους του νεότερου.

«Δεν θα αφήσω ποτέ το έργο του FBI να επηρεαστεί από κάτι άλλο παρά μόνο από τα γεγονότα, τον νόμο και την αναζήτηση της αμερόληπτης δικαιοσύνης. Τελεία και παύλα» υποσχέθηκε ο Ρέι ενώπιον της Γερουσίας.

«Δεσμεύομαι να είμαι ο επικεφαλής που αξίζει στο FBI και θα διευθύνει μια ανεξάρτητη υπηρεσία, πηγή υπερηφάνειας για όλους τους Αμερικανούς» συμπλήρωσε ο πρώην εισαγγελέας.

Ο Ρέι δήλωσε ότι εάν ο πρόεδρος των ΗΠΑ τον ανάγκαζε με απρεπείς ενέργειες να εγκαταλείψει μια έρευνα, τότε εκείνος θα προσπαθούσε να τον μεταπείσει και εάν δεν τα κατάφερνε θα υπέβαλλε την παραίτησή του.

Για τα email του υιού Τραμπ

Όταν ρωτήθηκε για τα email που δημοσίευσε ο γιος του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ, σχετικά με τη συνάντησή του με τη ρωσίδα δικηγόρο, ο Ρέι δήλωσε ότι δεν γνωρίζει το περιεχόμενο των μηνυμάτων. 

Σημείωσε, ωστόσο, ότι δεν έχει κανέναν λόγο να αμφισβητήσει την εκτίμηση των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών περί προσπάθειες παρέμβασης της Ρωσίας στο αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών.

Εφόσον ο διορισμός του εγκριθεί από τη Γερουσία, ο Ρέι θα αναλάβει το δύσκολο έργο να καθησυχάσει τους 30.000 εργαζόμενους της υπηρεσίας κι επιπλέον την αμερικανική κοινή γνώμη, που φοβούνται ότι το σώμα χάνει την ανεξαρτησία του κι ελέγχεται από τον Λευκό Οίκο.

Δήλωσε, σχετικά με το θέμα, ότι θα εξασκήσει τα καθήκοντά του ανεξαρτήτως πολιτικών πιέσων. 

Η ακρόαση του Ρέι λαμβάνει χώρα την ώρα που οι υποψίες σχετικά με τον ρόλο που διαδραμάτισε η Μόσχα στις προεδρικές εκλογές του 2016 ολοένα και αυξάνονται.

«Θα προτείνω τον Κρίστοφερ Α. Ρέι, έναν άνδρα με άψογα διαπιστευτήρια ως νέο διευθυντή του FBI. Θα ακολουθήσουν λεπτομέρειες» είχε γράψει πριν από έναν, περίπου, μήνα ο Τραμπ σε ανάρτησή του στο Twitter ξεκαθαρίζοντας την προτίμησή του για τον υποψήφιο διευθυντή του FBI. 

Μέχρι την αιφνιδιαστική απόλυσή του την 9η Μαΐου έπειτα από εντολή του προέδρου Τραμπ, ο πρώην διευθυντής του FBI Τζέιμς Κόμεϊ επόπτευε μια έρευνα για τις επαφές μεταξύ των μελών του επιτελείου της προεκλογικής εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ και της ρωσικής κυβέρνησης.

Ο πρώην διευθυντής του FBI Τζέιμς Κόμεϊ είχε πει στη διάρκεια κατάθεσής του στο Κογκρέσο ότι εξέλαβε τη συνομιλία του με τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ ως «υπόδειξη» για να σταματήσει την έρευνά του για τις επαφές του Μάικλ Φλιν με ρώσους αξιωματούχους.

Ερωτηθείς εάν έλαβε ξεκάθαρη εντολή από τον Ντόναλντ Τραμπ να σταματήσει την έρευνα για τον σύμβουλο ασφαλείας του αμερικανού προέδρου Μάικλ Φλιν, ο Κόμεϊ είπε πως δεν έγινε κάτι τέτοιο.

Συγκεκριμένα, ερωτηθείς από τον πρόεδρο της επιτροπής Ρίτσαρντ Μπερ εάν ο πρόεδρος του ζήτησε ρητώς να «σταματήσει την έρευνα του FBI για τη ρωσική ανάμιξη στις αμερικανικές εκλογές του 2016», ο Κόμεϊ απάντησε μονολεκτικά «όχι». Ενώ την ίδια απάντησε έδωσε επίσης στην ερώτηση εάν διατυπώθηκε τέτοια απαίτηση από κάποιο «πρόσωπο στην κυβέρνηση Τραμπ».

Στη διάρκεια της κατάθεσής του στην επιτροπή Πληροφοριών της Γερουσίας, ο Κόμεϊ είχε πει ότι είναι «μπερδεμένος» από τις εξηγήσεις που έδωσε ο Λευκός Οίκος για την απομάκρυνσή του, οι οποίες άλλαζαν συνεχώς, όπως είπε ο ίδιος.