Σάββατο 13 Ιουλίου 2024 -

Ο Κινέζος πρόεδρος πρότεινε στον Σέρβο πρόεδρο να εντάξει τη χώρα στους BRICSΕξελίξεις σε διεθνές επίπεδο θα φέρει η ενδεχόμενη συμμετοχή της Σερβίας στην οικονομική αλλά και γεωπολιτική ομάδα των BRICS, μετά από πρόταση του Κινέζου προέδρου στην σερβική κυβέρνηση για ένταξη της βαλκανικής χώρας. 

 

 

 

 

Ακόμα και η επίσκεψη του Σι Τζινπίνγκ στην Ουγγαρία, έδειξε πάρα πολλά καθώς ο Ούγγρος πρωθυπουργός Β.Ορμπάν είπε πως «ο Δρόμος του Μεταξιού είναι σημαντικός για την στρατηγική μας για άνοιγμα στην Ανατολή».

 

Κυκλοφορούν φήμες ότι ο Β.Ορμπάν, ενδιαφέρεται για τα ΒRICS, αλλά η περίπτωση της Ουγγαρίας δεν είναι ίδια με αυτή της Σερβίας. Η Σερβία δεν είναι μέλος ούτε της ΕΕ ούτε του ΝΑΤΟ και έχει πολύ μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων.

 

Για ένα πολύ μεγάλο μέρος του τελευταίου έτους, η συμμαχία των BRICS ήταν η πιο σημαντική γεωπολιτική δύναμη, η οποία ηγείται της προσπάθειας να αποδολαριοποιηθεί ο πλανήτης.

Επιπλέον, τα BRICS επιχειρούν να αυξήσουν τα μέλη τους και επιδιώκουν να βρεθούν υποψήφιες χώρες από όλες τις ηπείρους.

Καθώς η Σύνοδος Κορυφής του 2024 πλησιάζει γρήγορα, η ιδέα της επέκτασης συνεχίζει να συζητείται.

Το μπλοκ έχει επιβεβαιώσει την αυξανόμενη πιθανότητα να προσκληθούν περισσότερα έθνη.

Ο Νοτιοαφρικανός πρεσβευτής των BRICS Anil Sooklal είχε δηλώσει προηγουμένως το ενδιαφέρον των ευρωπαϊκών χωρών για ένταξη στη συμμαχία.

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια μιας διήμερης συγκέντρωσης στο Κέιπ Τάουν, ο πρέσβης σημείωσε ότι «η Λατινική Αμερική, η Ασία και η Ευρώπη» επιδίωξαν την είσοδο στο μπλοκ των BRICS.

Η επίσκεψη του Kινέζου ηγέτη Σι Τζινπίνγκ ολοκληρώθηκε με μια υπογεγραμμένη στρατηγική εταιρική σχέση με Γαλλία, Σερβία και Ουγγαρία.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν συνέχισε την υπεράσπιση του για αυξημένες σχέσεις με την Κίνα  παρά το γεγονός ότι γνωρίζει πως το Πεκίνο είναι απόλυτα συνδεδεμένο με τη Μόσχα.

Ίσως σκέφτεται την επόμενη γεωπολιτική ημέρα στην περίπτωση που η Ρωσία κερδίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Nα σημειωθεί ότι πέρσι τέτοια εποχή ο Γάλλος πρόεδρος Εμάνουελ Μακρόν, ζήτησε με επιστολή του, την οποία ωστόσο δεν κοινοποίησε, να συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής των BRICS, που θα γίνονταν τον Αύγουστο του 2023 με τη συμμετοχή Ρωσίας και Κίνα.