Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 -

Ο καιρός τρελάθηκε: Στο Πακιστάν καταγράφηκε «παγκόσμιο ρεκόρ» 50 βαθμών Κελσίου τον Απρίλιο



Ένα ιδιόμορφο «παγκόσμιο ρεκόρ» κατέχει από τη Δευτέρα η πόλη Nawabshah στο Πακιστάν καθώς έγινε η πρώτη περιοχή στην οποία τα θερμόμετρα κατέγραψαν θερμοκρασία πάνω από 50 βαθμούς Κελσίου για τον μήνα Απρίλιου.

Συγκεκριμένα τα θερμόμετρα τη Δευτέρα έπιασαν κόκκινο με θερμοκρασία 50,2 βαθμών Κελσίου.

Οι κάτοικοι της περιοχής εξετάζουν ήδη σοβαρά το ενδεχόμενο να μετακινηθούν σε άλλες περιοχές καθώς φοβούνται πού μπορεί να φτάσει η θερμοκρασία τους καλοκαιρινούς μήνες.

«Είχαμε εκδώσει έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων για τη συγκεκριμένη περιοχή αλλά δεν περιμέναμε και ένα τέτοιο "παγκόσμιο ρεκόρ" τον Απρίλιο» δήλωσε ο επικεφαλής της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας του Πακιστάν.

Σύμφωνα με τον ίδιο λόγω των υψηλών θερμοκρασιών σημειώθηκαν τουλάχιστον 24 περιστατικά θερμοπληξίας με πέντε εκ των ασθενών να νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση καθώς εμφάνισαν απώλεια συνείδησης.

Τοπικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι ανάμεσα στα θύματα της υψηλής θερμοκρασίας ήταν κυρίως εργάτες και μοτοσικλετιστές.

Το 2017 ομάδα ειδικών ενέταξε το Πακιστάν στις 10 χώρες που αναμένεται να επηρεαστούν περισσότερο από την κλιματική αλλαγή. Δύο χρόνια νωρίτερα, το 2015, ένα σφοδρό κύμα καύσωνα άφησε πίσω του 1.200 νεκρους και πάνω από 40.000 άτομα με θερμοπληξία.