Σάββατο 20 Απριλίου 2024 -

Ο 99χρονος Αυστραλός που δίνει ένα δυνατό μάθημα ζωής - Έσπασε το ρεκόρ στα 50 μέτρα ελεύθερο και πάει για τα 100



Το παγκόσμιο ρεκόρ στα 50 μέτρα ελεύθερο φαίνεται πως έσπασε ένας Αυστραλός, για την ηλικιακή ομάδα στην οποία ανήκει. Κι αυτό είναι το πιο ενδιαφέρον, γιατί πρόκειται για ανθρώπους που έχουν γύρω στον έναν αιώνα ζωής, 100- 104 ετών.

Ο 99χρονος George Corones πέτυχε χρόνο 56.12 σε επίσημο διαγωνισμό, στο Κουίνσλαντ της Αυστραλίας, που αποτελεί τον καλύτερο χρόνο που έχει καταγραφεί. Πέρασε έτσι το προηγούμενο ρεκόρ, που είχε γίνει το 2014, και αναμένεται ο χρόνος του να επιβεβαιωθεί και να καταχωρηθεί επισήμως.

Ο Corones εντάσσεται στο γκρουπ των 100-104 ετών επειδή θα κλείσει τα 100 τον Απρίλιο και δηλώνει «ενθουσιασμένος» από το αποτέλεσμα.

«Ήταν παραδειγματικό κολύμπι, από πλευράς μου, καλά ισορροπημένο» δήλωσε στο BBC.

q0zo3dpk

Ο 00χρονος λέει πως ήταν καλός κολυμβητής στα νιάτα του, μετά σταμάτησε το κολύμπι και το ξανάρχισε στα 80.

«Παράτησα την κολύμβηση στην έναρξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και δεν ξανακολύμπησα μέχρι τη συνταξιοδότησή μου. Μετά επέστρεψα στο κολύμπι για να ασκούμαι» εξήγησε, τονίζοντας πως η αγωνιστική κολύμβηση είναι σωματική πρόκληση, αλλά τη διαχειρίζεται με κατάλληλη προετοιμασία. Κολυμπά τρεις φορές την εβδομάδα και ενδιαμέσως ασκείται στο γυμναστήριο.

«Σε αυτή την ηλικία σου παίρνει λίγο καιρό να πάρεις μπρος… κουράζεσαι πολύ πιο εύκολα, αλλά αν ασκείσαι με λογικό τρόπο, η ανταμοιβή είναι τεράστια» προσθέτει. Αποδίδει την επιτυχία του στον ρυθμό του και την τεχνική του.

Το προηγούμενο ρεκόρ ήταν 35 δευτερόλεπτα μεγαλύτερο, και το είχε πετύχει το 2014 ο Βρετανός κολυμβητής John Harrison.

Το Σάββατο ο Corones θα αγωνιστεί και στα 100 μέτρα ελεύθερο, και έχει την πεποίθηση πως μπορεί κι εδώ να σπάσει το ρεκόρ, το οποίο επίσης έχει πετύχει ο Harrison.

«Δεν είμαι νέος, προφανώς, αλλά ανυπομονώ και έχω την πεποίθηση πως μπορώ να τα πάω καλά» λέει.