Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2021 -
Μέτριο

18 °C

Σήμερα, 23. Σεπτεμβρίου 2021

Ντιμιτρόφ: Θα είναι πολύ δύσκολο να μην υπογράψει τη συμφωνία ο ΙβάνοφΟ υπουργός Εξωτερικών της πΓΔΜ, Νικολά Ντιμιτρόφ, σε συνέντευξη του στην ενημερωτική εκπομπή “Top Tema” του τηλεοπτικού σταθμού “TELMA”, σχολίασε τη συμφωνία Ελλάδας-πΓΔΜ για την επίλυση του θέματος της ονομασίας.

"Ως πολίτης γνωρίζω ότι η γλώσσα μου είναι μία από τις νοτιοσλαβικές γλώσσες, ο πολιτισμός μας, η παράδοσή μας. Νομίζω ότι για μας είναι υγιές να είμαστε υπερήφανοι για αυτό που είναι δικό μας και πιστεύω ότι αυτή η περιπέτεια (σ.σ. του εξαρχαϊσμού) πρέπει να τελειώσει", σημείωσε ο Ντιμιτρόφ.

"Αν γίνει δημοψήφισμα, κανένα κόμμα δεν θα μπορέσει να πει όχι στη βούληση των πολιτών. Θα βγούμε στους δρόμους, αν είναι απαραίτητο κάθε ημέρα, και 10 και 100 φορές, πρέπει να εξηγήσουμε στον κόσμο γιατί είναι καλή αυτή η συμφωνία. Είμαι αισιόδοξος ότι οι πολίτες θα στηρίξουν τη συμφωνία και οι φόβοι τους θα υποχωρήσουν" δήλωσε.

Για το αν μπορεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να αρνηθεί να υπογράψει τη συμφωνία τόνισε "Αν η έκβαση του δημοψηφίσματος είναι θετική, σε συνθήκες άμεσης έκφρασης της βούλησης των πολιτών, θα είναι πολύ δύσκολο για τον Πρόεδρο να μην υπογράψει τον νόμο κύρωσης της συμφωνίας, γιατί τότε θα πάει κόντρα στην βούληση των πολιτών και θα βρεθεί σε μια πολύ δύσκολη θέση".
"Ίσως εδώ βρίσκεται η ελπίδα ότι ο νόμος θα υπογραφεί. Η πολιτική δυναμική είναι τέτοια που, αν δεν υπογράψει τον νόμο σε τέτοιες συνθήκες, θα έχει καταπατήσει τρία πράγματα: την βούληση των πολιτών, την ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ευρωπαϊκή προοπτική και αυτό είναι τρομερή ευθύνη" είπε ο Ντιμιτρόφ.

Ο Ντιμιτρόφ επισήμανε ότι η πΓΔΜ έχει ήδη ενημερώσει την ελληνική πλευρά για την κύρωση της συμφωνίας από το κοινοβούλιο της χώρας και σημείωσε πως τώρα η Αθήνα θα στείλει επιστολή στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και στον ΓΓ του ΝΑΤΟ, στην οποία θα αναφέρει ότι δεν έχει πλέον ενστάσεις για την ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.

"Θα λάβουμε την πρόσκληση για το ΝΑΤΟ με το όνομα Βόρεια Μακεδονία" ανέφερε.