Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Ντάισελμπλουμ κατά Apple



Επιτέθηκε ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, στην Apple, μετά την έντονη αντίδραση της εταιρείας στην απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να ζητήσει να ανακτηθούν 13 δισ. ευρώ σε φόρους.

Σύμφωνα με τον Ντάισελμπλουμ η «επιθετική αντίδραση δείχνει ότι ο αμερικανικός κολοσσός δεν αντιλαμβάνεται την ηθική υποχρέωση των μεγάλων επιχειρήσεων να καταβάλουν τους φόρους τους», αναφέρει η Wall Street Journal‎.

Ο Ντάισελμπλουμ τόνισε ότι η Apple δεν έχει αντιληφθεί την δημόσια κατακραυγή για την πρακτική της φοροαποφυγής από μεγάλες επιχειρήσεις. «Η αντίδραση της Apple δείχνει ότι δεν αντιλαμβάνονται τι συμβαίνει στην κοινωνία και δεν έχουν καταλάβει τι συμβαίνει στο δημόσιο διάλογο», σημείωσε σημείωσε χαρακτηριστικά στο περιθώριο ενός επιχειρηματικού συνεδρίου στην Ιταλία, προσθέτοντας: «Αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο θέμα και οι μεγάλες επιχειρήσεις, ακόμα και αν είναι μεγάλες, δεν μπορούν να λένε "αυτό δεν μας αφορά δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα εδώ". Αμερικανικές επιχειρήσεις ή κάθε άλλη επιχείρηση που χρησιμοποιεί όλα αυτά τα διαφορετικά φορολογικά σχέδια και στο τέλος δεν πληρώνει φόρους, αυτό δεν είναι δίκαιο», πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου στη σύνοδο της Ομάδας των 20 μεγάλων οικονομιών στην Κίνα, απέρριψε τους ισχυρισμούς ότι η απόφαση είχε πολιτικά κίνητρα ή στόχευε τις ΗΠΑ. «Θα ήταν εντελώς παράλογο να διαλέξουμε το πεδίο της φορολογίας για να επιτεθούμε στις ΗΠΑ», δήλωσε. «Οι αποφάσεις μας βασίζονται στα γεγονότα και τη νομοθεσία που ισχύει στην Ε.Ε.», ανέφερε, ενώ αποκάλυψε ότι άλλες 35 ευρωπαϊκές επιχειρήσεις έχουν βρεθεί να παραβιάζουν τη νομοθεσία για τις κρατικές ενισχύσεις μέχρι τώρα το 2016.