Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Ντάισελμπλουμ: «Ο Βαρουφάκης με παρακαλούσε στο ασανσέρ»



Ο Ντάισελμπλουμ φέρνει στο φως, άγνωστες πτυχές της συνεργασίας του με την Ελλάδα.

Τα παράπονα για τον Βαρουφάκη και η ατελέσφορη συνεργασία και η απευθείας συνεννόηση με τον Αλέξη Τσίπρα.

Συνέντευξη στον ΑΝΤ1 παραχώρησε ο Γερούν Ντάισελμπλου, ο οποίος αναφέρθηκε στο παρασκήνιο της διαπραγμάτευση με τους δανειστές το πρώτο εξάμηνο του 2015, λέγοντας πώς από τις αρχές του 2015 διαπραγμετευόταν απευθείας με τον Αλέξη Τσίπρα, καθώς η συνεργασία με τον Γιάνη Βαρουφάκη ήταν «ατελέσφορη».

Ο πρώην επικεφαλής του Eurogroup περιγράφει το φορτισμένο κλίμα και τις βαριές κουβέντες στις επαφές του με τον Γιάνη Βαρουφάκη και μιλά για τη συνεργασία του με τον Αλέξη Τσίπρα και την οριακή στιγμή οπότε η Ελλάδα έφτασε “ένα βήμα πριν από το Grexit”. Όπως τόνισε στη συνέντευξη, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών τον ακολουθούσε στο ασανσέρ και τον παρακαλούσε να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις. 
Παραδέχθηκε επίσης, ότι ο τότε υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλγκανγκ Σόιμπλε, είχε καταθέσει πρόταση για έξοδο, αλλά απέφυγε να πάρει θέση για το αν ήταν σοβαρή, ή αν ήταν μία κίνηση τακτικής από τον σημερινό πρόεδρο της Μπούντεσταγκ.

Στην αποκλειστική συνέντευξη του στον ΑΝΤ1, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ καταλογίζει λάθη στους Ευρωπαίους για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, λέγοντας πως οι αποφάσεις που ελήφθησαν, ήταν από μεγάλη απόσταση.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρουν έχουν οι εκτιμήσεις του για την “επόμενη ημέρα” από το τέλος των μνημονίων και οι προβλέψεις του για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας, τονίζοντας ότι οι Ευρωπαίοι θα παρακολουθούν στενά τις ενέργειες και τις εξελίξεις στην Ελλάδα.

Ολόκληρη η συνέντευξη του θα μεταδοθεί τα μεσάνυχτα από την συχνότητα του ΑΝΤ1.