Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Νότιο Σουδάν: Συντριβή μικρού αεροσκάφους - 19 νεκροί



Δεκαεννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν την Κυριακή όταν ένα μικρό αεροσκάφος που εκτελούσε πτήση από την πρωτεύουσα Τζούμπα κατέπεσε σε λίμνη στο κεντρικό τμήμα του Νότιου Σουδάν, όπως δήλωσαν αξιωματούχοι.

Το αεροπλάνο, στο οποίο επέβαιναν 22 άνθρωποι, έπεσε στη λίμνη κοντά στην πόλη Γίρολ καθώς προσγειωνόταν, διευκρίνισε ο πολιτειακός κυβερνητικός αξιωματούχος, Ταμπάν Έιμπελ Αγκέκ. Σύμφωνα με τον ίδιο, δύο παιδιά είναι ανάμεσα στους επιζώντες. Ο αρχιεπίσκοπος της αγγλικανικής εκκλησίας της Γίρολ, Σάιμον Έιντατ, είναι ανάμεσα στους νεκρούς.

Ο κυβερνήτης, ο συγκυβερνήτης, ένα μέλος της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ), ένας υπήκοος της Ουγκάντας που διηύθυνε μια κλινική στη Γίρολ και δύο αξιωματικοί του στρατού συγκαταλέγονται επίσης στα θύματα.

Η ιταλική ΜΚΟ Medici con l'Africa Cuamm ανακοίνωσε μέσω του ιστοτόπου της ότι ένας Ιταλός γιατρός, ο Νταμιάνο Καντόνε, ο οποίος πήγαινε να εργαστεί σε ένα νοσοκομείο παίδων, είναι ανάμεσα στους ανθρώπους που επέζησαν. Νωρίτερα το Radio Miraya του ΟΗΕ είχε μεταδώσει πως ο Ιταλός γιατρός σκοτώθηκε στο δυστύχημα.

«Όλη η πόλη έχει υποστεί σοκ, τα καταστήματα έκλεισαν. Ορισμένοι παρέλαβαν συγγενείς τους για να τους κηδέψουν», είπε ο Ταμπάν Έιμπελ Αγκέκ.

Καθώς το αεροσκάφος «έφθανε» στην πόλη, επικρατούσαν κακές καιρικές συνθήκες. «Είχε τόση ομίχλη που κατέπεσε στη λίμνη Γίρολ», κοντά στην ομώνυμη πόλη, εξήγησε ο ίδιος.

Τα αεροσκάφη υπερφορτώνονται συχνά στο Νότιο Σουδάν, κάτι που προκαλεί ατυχήματα και δυστυχήματα. Το 2015, 36 άνθρωποι είχαν σκοτωθεί όταν ένα Αντόνοφ συνετρίβη λίγη ώρα μετά την απογείωσή του από την Τζούμπα.

Το 2017, 37 άνθρωποι βγήκαν σώοι και τέσσερις τραυματίστηκαν όταν αεροπλάνο συγκρούστηκε με όχημα του πυροσβεστικού σώματος και πήρε φωτιά στον διάδρομο της Ουάου, στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας.

Το Νότιο Σουδάν, που απέκτησε την ανεξαρτησία του από το Σουδάν το 2011, βυθίστηκε σε εμφύλιο πόλεμο το 2011, όταν ο πρόεδρος Σάλβα Κιρ κατηγόρησε τον αντιπρόεδρό του Ρικ Μάκαρ για απόπειρα πραξικοπήματος.

Στην ένοπλη σύρραξη έχασαν τη ζωή τους δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι, εκατομμύρια εκτοπίστηκαν, ενώ η χώρα βρέθηκε αντιμέτωπη με μείζονα ανθρωπιστική κρίση.