Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Νικαράγουα: Στους 121 οι νεκροί στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις



Συνολικά 121 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και άλλοι 1.300 έχουν τραυματιστεί στη Νικαράγουα κατά τις διαδηλώσεις εναντίον της κυβέρνησης του προέδρου Ντανιέλ Ορτέγα, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε την Τρίτη μια ΜΚΟ στη χώρα της κεντρικής Αμερικής.

Ο απολογισμός αυξήθηκε τις τελευταίες ημέρες, καθώς νέα βίαια επεισόδια ξέσπασαν ανάμεσα σε διαδηλωτές και δυνάμεις επιβολής της τάξης στη Μασάγια, στο νότιο τμήμα της μικρής χώρας, όπως διευκρίνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μάρλιν Σιέρα, εκτελεστικός γραμματέας του Κέντρου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στη Νικαράγουα (CENIDH).

Εδώ και μέρες η Μασάγια έχει μετατραπεί στο επίκεντρο των συγκρούσεων ανάμεσα στους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές και δυνάμεις επιβολής της τάξης, που προσπαθούν να απομακρύνουν οδοφράγματα που έχουν αποκλείσει πολλούς δρόμους στην πόλη των 100.000 κατοίκων.

Κάτοικοι κατήγγειλαν εκτελέσεις με συνοπτικές διαδικασίες άοπλων διαδηλωτών, ανάμεσά τους ενός 15χρονου. Ένας αστυνομικός επίσης συγκαταλέγεται ανάμεσα στα θύματα, σύμφωνα με τις αρχές.

Την Τρίτη τα βίαια επεισόδια επεκτάθηκαν στην ιδιαίτερα τουριστική πόλη Γρανάδα, 46 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της πρωτεύουσας, όπου ένας έφηβος σκοτώθηκε από σφαίρα, σύμφωνα με το CENIDH.

Ένας ιερωμένος στη Γρανάδα, ο Γουίλμερ Πέρες, δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο 100% Noticias ότι ο νεαρός βρέθηκε εν μέσω των συγκρούσεων ανάμεσα σε διαδηλωτές και κυβερνητικές δυνάμεις που προσπάθησαν να απομακρύνουν τα οδοφράγματα διά της βίας.

Ο Πέρες ανέφερε ότι άκουσε το πρωί πολλές «εκπυρσοκροτήσεις πυροβόλων όπλων και χειροβομβίδων». Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες και διαδηλωτές, τα οδοφράγματα είχαν στηθεί για να εμποδίζονται ένοπλες ομάδες που φέρονται να πρόσκεινται στην κυβέρνηση να λεηλατούν και να πυρπολούν καταστήματα.