Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Νεκρό ηγετικό στέλεχος του Ισλαμικού Κράτους



Ένα ηγετικό στέλεχος του Ισλαμικού Κράτους στην περιφέρεια Άνμπαρ του Ιράκ σκοτώθηκε μαζί με άλλους τρεις τζιχαντιστές κατά τη διάρκεια αεροπορικής επίθεσης στην οποία ηγούνταν οι Ηνωμένες Πολιτείες, είπε χθες το Πεντάγωνο.

Ο εκπρόσωπος τύπου του Πενταγώνου Πίτερ Κουκ είπε ότι η επίθεση στις 6 Μαίου κοντά στη πόλη Ρούτμπα, βαθιά στα εδάφη της ερήμου Άνμπαρ, στόχευσε τον Αμπού Ουαχίμπ, τον αποκαλούμενο «στρατιωτικό εμίρη» του ΙΚ για την αχανή δυτική περιφέρεια.

Ο Ουαχίμπ ήταν «πρώην μέλος της Αλ Κάιντα στο Ιράκ ο οποίος έχει εμφανιστεί σε βίντεο εκτέλεσης της ISIL", όπως είναι επίσης γνωστή η οργάνωση του Ισλαμικού Κράτους. Ο Κουκ πρόσθεσε, "Τον θεωρούμε σημαντικό ηγέτη στην ηγεσία της ISIL γενικά, όχι μόνο στην περιφέρεια Άνμπαρ. Η απομάκρυνσή του από το πεδίο μάχης θα είναι μεγάλο βήμα προόδου".

Τα τέσσερα μέλη του ΙΚ ταξίδευαν σε όχημα όταν χτυπήθηκαν. Ο Κουκ δεν έδωσε περισσότερες πληροφορίες, ούτε ανέφερε εάν η επίθεση έγινε από πολεμικό αεροπλάνο ή μη επανδρωμένο σκάφος.

Ο φόνος του Ουαχίμπ είναι ο πιό πρόσφατος σε μια σειρά από επιθέσεις σε ανώτατους αξιωματούχους του ΙΚ σε Ιράκ και Συρία, όπου οι τζιχαντιστές συνεχίζουν να ελέγχουν τεράστιες εκτάσεις γης παρά την εντατικοποιημένη επιχείρηση εναντίον τους της οποίας ηγούνται οι ΗΠΑ και η οποία ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2014.

Πρόσφατα στοχοποιήθηκαν και σκοτώθηκαν ο Σουλεϊμάν Αμπντ Σαμπίμπ Αλ Τζαμπούρι, "μέλος του πολεμικού συμβουλίου" του ΙΚ, ο Αμπντ Αρ Ράχμαν Μουσταφά Αλ Καντούλι (δεύτερος τη τάξει ηγέτης του ΙΚ, γνωστός και ως Χατζί Ιμάμ) και ο Όμαρ Αλ Σισάνι, γνωστός ως "Ομάρ ο Τσετσένος", ο οποίος εκτελούσε χρέη υπουργού Άμυνας του ΙΚ. Τον Φεβρουάριο, οι ειδικές δυνάμεις των ΗΠΑ συνέλαβαν τον Νταούντ Αλ Μπάκαρ, γνωστό επίσης ως Αμπού Νταούντ, ο οποίος έχει περιγραφεί ως ειδικός σε χημικά όπλα.

"Από τις απαρχές του 2015, έχουμε στοχοποιήσει και σκοτώσει περισσότερους από 40 υψηλά ιστάμενους διοργανωτές εξωτερικών επιθέσεων της ISIL και του ΙΚ. Έχουμε απαλείψει ηγέτες κελλιών, βοηθούς δράσεων, διοργανωτές και στρατολόγους", είπε σε ανάρτησή του στο διαδίκτυο ο συνταγματάρχης Στιβ Ουόρεν, αμερικανός στρατιωτικός εκπρόσωπος στη Βαγδάτη.

Παρά τις πολλαπλές επιτυχίες της συμμαχίας ενάντια στο ΙΚ, οι τζιχαντιστές εξακολουθούν να ελέγχουν τις πόλεις-κλειδιά Ράκα στη Συρία και Μοσούλη στο Ιράκ, και δεν αναμένονται επιθέσεις στις πόλεις αυτές για ανάκτησή τους για μήνες.