Τρίτη 23 Απριλίου 2024 -

Μπάρακ Ομπάμα: Ήρθε και άναψε η φωτιά στην Ανατ. Μεσόγειο (Βίντεο)



Η  επίσημη επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου στην Ελλάδα Μπάρακ Ομπάμα κατά «περίεργη» σύμπτωση συνέπεσε με την έναρξη της ρωσικής επιχείρησης στη Συρία. Αν και η απόσταση που…  χωρίζει τον Αμερικανό πρόεδρο από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς είναι μεγάλη εντούτοις οι συμβολισμοί είναι προφανείς.

Η Ρωσία «αποχαιρετά» με ένα μπαράζ βομβαρδισμών τον Αμερικανό πρόεδρο ο οποίος βρίσκεται στην γενικότερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, αλλά και τη χρεωκοπημένη πολιτική του στη Μέση Ανατολή φέροντας βαρύτατες ευθύνες για την κατάσταση στην Συρία τη δημιουργία της ISIS και του προσφυγικού και όλη την ταραγμένη βόρεια Αφρική, με επίκεντρο την Λιβύη.

Ας μην ξεχνάμε ότι ο Μ.Ομπάμα ευθύνεται για την πτώση του συνταγματάρχη Μουαμάρ Καντάφι όσο και για την δολοφονία του από τους ίδιους ισλαμιστές μισθοφόρους που αιματοκυλίζουν τώρα την Συρία και οι οποίοι χρηματοδοτούνταν και χρηματοδοτούνται από την Σαουδική Αραβία και το Κατάρ. Χώρες που να σημειώσουμε έχουν ασκήσει πιέσεις στην Ελλάδα προκειμένου να προχωρήσει στην ανέγερση του τζαμιού στο βοτανικό. Μάλιστα το Ριάντ είχε προσφερθεί και να χρηματοδοτήσει το έργο.

Δεν πρέπει άλλωστε να ξεχάσουμε επίσης και τα λόγια της Χίλαρι Κλίντον όταν έμαθε για την εκτέλεση του Καντάφι: «Ήρθαμε, είδαμε, πέθανε», είχε πει η τότε υπουργός των εξωτερικών πριν ξεσπάσει σε γέλια.
 

Θεωρείται σίγουρο ότι οι ρωσικοί βομβαρδισμοί συζητήθηκαν εκτενώς και κατά τη διάρκεια της χθεσινής τηλεφωνικής συνομιλίας μεταξύ του Ντ. Τραμπ και του Βλ.Πούτιν, με τον τελευταίο να κάνει γνωστό την ρωσική επικείμενη επίθεση, επισφραγίζει τας με αυτόν τον τρόπο ένα νέο κλίμα εμπιστοσύνης και συνεργασίας μεταξύ των δύο ηγετών.

Σε ότι αφορά του βομβαρδισμούς καθ΄ αυτούς πληροφορίες αναφέρουν πως τα ρωσικά στρατηγικά βομβαρδιστικά Tu-160 και Tu-95 απογειώθηκαν από την βάση τους Engels για να πλήξουν στόχους της ISIS και της al-Nusra στη Συρία συνεχίζοντας την μεγάλη ρωσική επίθεση εναντίον των ισλαμιστών τρομοκρατών με καταιγιστικούς ρυθμούς.  

Μάλιστα κατά τη διάρκεια των σημερινών ημερήσιων βομβαρδισμών οι ρωσικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν και το σύστημα εδάφους-επιφανείας Ρ-800 Onyx εναντίον στόχων εδάφους!

Το σύστημα φαίνεται στο 0:34 του βίντεο και είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιείται εναντίον στόχων εδάφους δείχνοντας την πρωτοφανή επιχειρησιακή του ευελιξία κάτι που δεν έχει κανένα άλλα δυτικό ανάλογο σύστημα.

 

Συνολικά από τα στοιχεία που έχουμε μέχρι τώρα η ρωσική επίθεση εναντίον των ισλαμιστών ανταρτών έχει εκδηλωθεί από μια σειρά πλατφόρμων.

Βλήματα Kalibr από τις ρωσικές μονάδες επιφανείας

Βομβαρδισμοί από τα Su-33 του «Ναύαρχος Κουζνέτσοφ»

Βομβαρδισμοί με βλήματα cruise Kh-555 και Kh-101 από τα ρωσικά βομβαρδιστικά Tu-95 και Tu-160 αντίστοιχα (πιθανά σε εξέλιξη)

Εκτοξεύσεις βλημάτων 3M55 από συστήματα Onyx

Μπαράζ βολών πυροβολικού

Δράση ειδικών μονάδων του ρωσικού Στρατού σε διάφορα μέτωπα

Βομβαρδισμοί από τα ρωσικά μαχητικά που απογειώθηκαν από την αεροπορική βάση στη Λαττάκεια

Οι συνολικές εκτιμώμενες έξοδοι φτάνουν τις 400 από αεροδρόμια και το αεροπλανοφόρο κτυπώντας τουλάχιστον 200 στόχους των ισλαμιστών.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα υπάρξει μια σοβαρή στροφή της αμερικανικής πολιτικής στην περιοχή.

Ο στόχος πλέον δε θα είναι ο Assad αλλά οι τρομοκρατικοί πυρήνες των ισλαμιστών στη Συρία κάτι που έχουν συμφωνήσει ήδη Τραμπ και Πούτιν, αφήνοντας τον νυν αμερικανό πρόεδρο έκθετο με την μέχρι πρότινος αλλοπρόσαλλη τακτική του στη Συρία.

 Αποτέλεσμα βέβαια θα είναι γρήγορα οι περίφημοι «μετριοπαθείς» αντάρτες, μόλις αντιληφθούν ότι χάνουν την αμερικανική υποστήριξη  να μεταπηδήσουν στην ISIS και την al-Nusra δείχνοντας την πραγματική τους ταυτότητα.