Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Μουρίγιο: Η αντιπολίτευση ευθύνεται για τους 197 νεκρούς



Η αντιπρόεδρος της Νικαράγουας Ροσάριο Μουρίγιο, η σύζυγος του προέδρου Ντανιέλ Ορτέγα, επιρρίπτει στην αντιπολίτευση την ευθύνη για τους 197 νεκρούς στις αιματηρές διαδηλώσεις, που έχουν ξεσπάσει στη χώρα από τον Απρίλιο. 

«Υπάρχουν 197 αδέλφια μας η ζωή των οποίων αφανίστηκε από τους πραξικοπηματίες τρομοκράτες, από τους εγκληματίες. Αυτοί είναι που τους σκότωσαν» κατήγγειλε η αντιπρόεδρος και σύζυγος του προέδρου Ορτέγα. «Αυτά τα αδέλφια μας, οι πραξικοπηματίες ήταν αυτοί που τα δολοφόνησαν» συνέχισε και διεμήνυσε: «Θα πληρώσουν για τα εγκλήματά τους».

Ο αριθμός τον οποίο ανέφερε η Μουρίγιο περιέχεται σε έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα από την αστυνομία της Νικαράγουα χθες, Τρίτη. Κατ' αυτήν, 197 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους πέφτοντας «θύματα των πραξικοπηματιών τρομοκρατών» από τη 19η Απριλίου ως την 25η Ιουλίου.

Ωστόσο οι οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταμετρούν τουλάχιστον 317 νεκρούς και τουλάχιστον 2.000 τραυματίες κατά τη διάρκεια των αντικυβερνητικών κινητοποιήσεων, οι οποίες αντιμετωπίστηκαν με σκληρή καταστολή από τις αρχές της κεντροαμερικανικής χώρας.

Κατά τις οργανώσεις περισσότεροι θάνατοι οφείλονταν στη βίαιη καταστολή από μονάδες αντιμετώπισης ταραχών και παραστρατιωτικές οργανώσεις προσκείμενες στην κυβέρνηση και σημειώθηκαν ειδικά στις επιχειρήσεις διάλυσης των οδοφραγμάτων και των οχυρώσεων που είχαν υψώσει διαδηλωτές σε διάφορες πόλεις.

Σημειώνεται ότι οι διαδηλώσεις εναντίον της κυβέρνησης του Ορτέγα άρχισαν τη 18η Απριλίου. Η αντιπολίτευση κατηγορεί τον πρόεδρο ότι κυβερνά τη Νικαράγουα με πραξικοπηματικό τρόπο και απαιτεί την αποχώρησή του από την εξουσία.