Σάββατο 25 Μαΐου 2024 -

Μόσχα: Εκφράσαμε έντονη διαμαρτυρία στον Έλληνα πρέσβηΜπορεί η Αθήνα, δια μέσω τηλεγραφήματος  στο  ΑΠΕ-ΜΠΕ, να προσπαθεί να αναδείξει πως ο Έλληνας πρέσβης στη Μόσχα, Ανδρέας Φρυγανάς, που κλήθηκε νωρίτερα σήμερα στο ρωσικό ΥΠΕΞ, δεν ενημερώθηκε περί αντιμέτρων για την απέλαση των δύο Ρώσων διπλωματών και η συζήτηση που έγινε ήταν ήπια, ωστόσο από τη Μόσχα προκύπτει ότι το ύφος των παρατηρήσεων για την στάση της Αθήνας ήταν μάλλον έντονο.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή:  στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών κλήθηκε νωρίτερα σήμερα ο Έλληνας πρέσβης στη Μόσχα, Ανδρέας Φρυγανάς, για μια «φιλική συζήτηση», όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές. Ο κ. Φρυγανάς εκλήθη, προκειμένου να δοθούν εξηγήσεις για τις σκληρές δηλώσεις της εκπροσώπου Τύπου του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρίας Ζαχάροβα, αλλά και για να ζητηθούν απαντήσεις για την σκληρή απάντηση της Αθήνας. 

 

Η συζήτηση, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, έγινε σε ήπιους τόνους και επισημάνθηκε στον κ. Φρυγανά ότι όσα δήλωσε η κυρία Ζαχάροβα δεν είχαν κανένα στοιχείο έλλειψης σεβασμού και ενδεχομένως υπήρξε κάποια παρανόηση ως προς τούτο. Σύμφωνα, δε, με πηγές του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, στη συνάντηση δεν ανακοινώθηκαν αντίμετρα προς την Ελλάδα για το θέμα των απελάσεων των Ρώσων διπλωματών.

Όπως φαίνεται, ωστόσο, από την επίσημη δήλωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, η δυσαρέσκεια της Μόσχας είναι γεγονός που δεν χωράει αμφισβήτηση. «Στις 20 Ιουλίου κλήθηκε στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ο Έλληνας πρέσβης Ανδρέας Φρυγανάς στον οποίο εκφράσθηκε η έντονη διαμαρτυρία για τις συνεχιζόμενες αντιρωσικές δηλώσεις από την ελληνική πλευρά όσον αφορά την κατάσταση με τις απελάσεις δύο Ρώσων διπλωματών και την απαγόρευση εισόδου στην χώρα σε άλλους δύο πολίτες της Ρωσικής Ομοσπονδίας». 

 

 

Υπευνθυμίζεται ότι, το πρωί της Παρασκευής, ο Ρώσος πρεσβευτής Αντρέι Μασλόφ ανέβασε στο λογαριασμό της ρωσικής πρεσβείας στην Αθήνα στο Twitter ένα μέρος από συνέντευξη που παραχώρησε την Πέμπτη στο Sputnik. Το έκανε, αφού επέστρεψε στην Ελλάδα από τη Ρωσία, όπου βρέθηκε για να δώσει το «παρών» στην ομιλία του Βλαντιμίρ Πούτιν στους Ρώσους πρεσβευτές, παρουσία και του υπουργού Εξωτερικών της χώρας, Σεργκέι Λαβρόφ.

Ο Ρώσος πρέσβης φρόντισε να… θυμίσει την ιστορία των καλών σχέσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Ρωσία στη διάρκεια των τελευταίων ετών. Μίλησε για περίοδο πρωτοφανούς ακμής της ρωσο-ελληνικές σχέσεις, για τις συνεργασίες σε πολιτικό και επιχειρηματικό επίπεδο. Στη συνέχεια, πέρασε στην επίθεση: «Οι κινήσεις της ελληνικής πλευράς, κατά την φετινή χρονιά των 190 χρόνων από την ίδρυση των διπλωματικών μας σχέσεων και της 25ης επετείου του θεμελιώδους Συμφώνου Φιλίας και Συνεργασίας, έχουν γίνει απογοήτευση για μας. Η δήλωση της Μ. Ζαχάροβα ήταν σωστή και ισορροπημένη, ενώ η αντίδραση του ελληνικού ΥΠΕΞ υπερβολική».