Κυριακή 05 Μαΐου 2024 -

ΜΜΕ: Η Μόσχα απαίτησε από τις ΗΠΑ να φύγουν από τον εναέριο χώρο της Συρίας



ΜΟΣΧΑ. Βασικός στόχος της χρήσης της Πολεμικής Αεροπορίας της Ρωσίας στη Συρία είναι η καταπολέμηση της τρομοκρατίας και η στήριξη των νόμιμων αρχών της χώρας στις παρούσες συνθήκες, ανέφερε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος Τύπου του προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ, εφόσον το Συμβούλιο Ομοσπονδίας της Ρωσίας ομόφωνα ενέκρινε το αίτημα του προέδρου της Ρωσίας περί χρήσης του στρατού στη Συρία κατόπιν αιτήματος της Δαμασκού για την παροχή της στρατιωτικής βοήθειας από τη Ρωσία.

"Βασικός στόχος είναι η καταπολέμηση της τρομοκρατίας και η στήριξη των νόμιμων αρχών της Συρίας στη μάχη με την τρομοκρατία και τον εξτρεμισμό ", είπε ο Πεσκόφ, απαντώντας στην ερώτηση, αν η Ρωσία μπορεί να εγγυηθεί ότι τα χτυπήματα της Πολεμικής Αεροπορίας της Ρωσικής Ομοσπονδίας θα γίνονται μόνο στις θέσεις του "Ισλαμικού Κράτους ".

Ο Πεσκόφ επίσης παρατήρησε ότι η Ρωσία θα γίνει μία χώρα η οποία θα συμμετάσχει στην επιχείρηση της Συρίας κατά του ISIS με νόμιμες βάσεις.

"Η Ρωσία στην ουσία θα γίνει μοναδικό κράτος το οποίο θα διεξάγει την επιχείρηση αυτή με νόμιμη βάση κατόπιν αιτήματος των νόμιμων αρχών της Συρίας ", τόνισε ο Πεσκόφ.

Βάση για τη διεξαγωγή τέτοιου είδους επιχειρήσεων και για την επιφορά χτυπημάτων είναι είτε η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ είτε το αίτημα της κυβέρνησης κάποιας χώρας. Η Βαγδάτη έχει στείλει ένα σχετικό αίτημα προς τη διεθνή συμμαχία νωρίτερα.

Για το αίτημα της Δαμασκού προς τη Ρωσία ανέφερε την Τετάρτη ο επικεφαλής της διοίκησης του Κρεμλίνου Σεργκέι Ιβανόφ. Επίσης τόνισε ότι εδώ έγκειται η κυρίαρχη διαφορά στην προσέγγιση της Ρωσικής Ομοσπονδίας και των δυτικών της εταίρων στο θέμα: "Δεν τηρούν το διεθνές δίκαιο, ενώ εμείς το τηρούμε ".

Ο εκπρόσωπος Τύπου αρνήθηκε να απαντήσει στην ερώτηση, πότε είναι δυνατή η διεξαγωγή της επιχείρησης στη Συρία. "Είναι πληροφορίες στρατηγικού χαρακτήρα ", - είπε. Απαντώντας στις ερωτήσεις δημοσιογράφων ο Πεσκόφ τόνισε ότι πρόκειται αποκλειστικά για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. "Πρόκειται για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Ο στόχος της επιχείρησης είναι η καταπολέμηση της τρομοκρατίας και η στήριξη της Συρίας στη μάχη με την τρομοκρατία και τον εξτρεμισμό ", δήλωσε, απαντώντας στην ερώτηση, αν γίνουν χτυπήματα στις ομάδες της συριακής αντιπολίτευσης.

Μερικά δυτικά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι η Μόσχα ζήτησε από τις ΗΠΑ να φύγουν αμέσως από τον εναέριο χώρο της Συρίας.

"Ένας αξιωματούχος από τις ΗΠΑ ανέφερε στην ανταποκριτή Τζεν Γκρίφιτ ότι οι ρωσικές αρχές απαίτησαν από τις ΗΠΑ αμέσως να αποσύρουν στρατιωτικά αεροπλάνα από τη Συρία ", λέγεται στην ανακοίνωση του τηλεοπτικού σταθμού στο Twitter.

Νωρίτερα στο Υπουργείο Αμύνης της Ρωσικής Ομοσπονδίας ανέφεραν ότι το κέντρο πληροφοριών στη Βαγδάτη συντονίζει την επιφορά των αεροπορικών χτυπημάτων στην (απαγορευμένη στη Ρωσία) ομάδα του ISIS στη Συρία και μεταδίδει τις πληροφορίες στους εκπροσώπους των ΗΠΑ. Στο θεσμό διευκρίνισαν ότι τα στοιχεία για την έναρξη της εναέριας επιχείρησης με συμμετοχή στρατευμάτων από τη Ρωσική Ομοσπονδία θα μεταδοθούν στο κέντρο πληροφοριών και στους Αμερικάνους εταίρους.

Ήδη έχει γίνει γνωστό ότι τη Ρωσία στο κέντρο πληροφοριών θα εκπροσωπεί ένας αξιωματικός του Γενικού Επιτελείου στο βαθμό του στρατηγού. Οι Ρώσοι στρατιώτες υπολογίζουν να αποκτήσουν πρόσβαση σε όλες τις πηγές τις οποίες διαθέτει το κέντρο πληροφοριών για συντονισμό των χτυπημάτων, καθώς και φωτογραφίες από το δορυφόρο, στοιχεία των κατασκοπευτικών μη επανδρωμένων και ραδιοϋποκλοπών.

Η Πολεμική Αεροπορία της Ρωσίας μπορεί να αρχίσει να επιφέρει χτυπήματα στις θέσεις της ομάδας "Ισλαμικό Κράτος" (ISIS), μόλις στοιχεία της επιχείρησης θα συντονιστούν με τις ΗΠΑ, θεωρεί ο πρώην επικεφαλής της Διεύθυνσης Εξωτερικών και Συμβάσεων του Υπουργείου Αμύνης της Ρωσικής Ομοσπονδίας, υποστράτηγος Εβγκένι Μπουζίνσκι.

"Θεωρώ ότι ο Πούτιν με τον Ομπάμα κάτι συμφώνησαν αι τώρα γίνεται η επεξεργασία των λεπτομερειών από την πλευρά του Υπουργείου Αμύνης και του Λαβρόφ με τον Κέρι. Για να συμφωνήσουν, χρειαζόμαστε κάποιο χρόνο, μια βδομάδα – ένα μήνα. Μόλις συμφωνήσουν τον συντονισμό των ενεργειών τους, τα αεροσκάφη μας τα οποία ήδη έχουν μεταφερθεί εκεί και, πιθανόν, θα αρχίσουν να επιφέρουν χτυπήματα με πυραύλους και βόμβες στις θέσεις του ISIS ", είπε.