Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Μήνυμα Πενς προς Κίνα: Οι ΗΠΑ δεν θα εκφοβιστούν



Aυστηρή προειδοποίηση προς το Πεκίνο αναμένεται να απευθύνει ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς, εντός της ημέρας, διαμηνύοντας ότι η Ουάσιγκτον δεν θα υποχωρήσει μπροστά στις προσπάθειες «εκφοβισμού» των ΗΠΑ στη Νότια Σινική Θάλασσα.

Σε ομιλία που θα εκφωνήσει περί τις 11:00 (18:00 ώρα Ελλάδας) στο Ινστιτούτο Χάντσον, ο Πενςαναμένεται να ανεβάσει κι άλλο τον τόνο των αμερικανικών επικρίσεων εναντίον της πολιτικής της Κίνας.

Με βάση αποσπάσματα της ομιλίας του Αμερικανού αντιπροέδρου που περιήλθαν σε γνώση του πρακτορείου ειδήσεων Reuters, ο Πενς θα αναφερθεί εκτενώς στο επεισόδιο της Κυριακής, όταν ένα αμερικανικό αντιτορπιλικό, το USS Decatur, το οποίο βρισκόταν σε απόσταση 12 ναυτικών μιλίων από τους υφάλους Γκέιβεν και Τζόνσον των νήσων Σπράτλι, «παρενοχλήθηκε» από κινεζικό πολεμικό.

Ο Πενς θα επισημάνει πως το κινεζικό πλοίο πλησίασε σε απόσταση 41 μέτρων το αμερικανικό αντιτορπιλικό, «αναγκάζοντας το πλοίο μας να κάνει γρήγορα ελιγμό για να αποφύγει μια σύγκρουση». «Παρά τις ριψοκίνδυνες παρενοχλήσεις αυτού του είδους, το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ θα συνεχίσει να στέλνει αεροσκάφη και πλοία, να επιχειρεί οπουδήποτε το επιτρέπει το διεθνές δίκαιο και το απαιτεί το εθνικό μας συμφέρον. Δεν θα εκφοβιστούμε. Δεν θα υποχωρήσουμε», θα πει ο Πενς.

Η επιχείρηση της Κυριακής ακολούθησε μια σειρά παρόμοιων που διεξάγουν οι ΗΠΑ για να αντιμετωπίσουν αυτές που χαρακτηρίζουν κινεζικές απόπειρες περιορισμού της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας σε ύδατα στρατηγικής σημασίας, όπου κινούνται σκάφη του αμερικανικού και του ιαπωνικού πολεμικού και του εμπορικού ναυτικού, καθώς και διαφόρων χωρών της νοτιοανατολικής Ασίας.

Το υπουργείο Άμυνας της Κίνας ανέφερε ότι κινεζικό πολεμικό εστάλη για να προειδοποιήσει το αμερικανικό αντιτορπιλικό και να το προτρέψει να αποχωρήσει από την περιοχή, συμπληρώνοντας πως η εθνική κυριαρχία του Πεκίνου στα νησιά της Θάλασσας της Νότιας Κίνας και τα χωρικά τους ύδατα είναι αδιαμφισβήτητη. Το Πεκίνο αντιμετώπισε με οργή την αμερικανική επιχείρηση.

Ο Πενς θα στηλιτεύσει επίσης την κινεζική κυβέρνηση διότι έπεισε τρεις χώρες της Λατινικής Αμερικής να διακόψουν τις σχέσεις τους με την Ταϊβάν και να αναγνωρίσουν την Κίνα. «Αυτές οι ενέργειες απειλούν τη σταθερότητα στο Στενό της Ταϊβάν — και οι ΗΠΑ τις καταδικάζουν. Και παρότι η κυβέρνησή μας θα συνεχίσει να τηρεί την πολιτική της ενιαίας Κίνας (...) ας μου επιτραπεί να πω ότι ο εναγκαλισμός της δημοκρατίας από την Ταϊβάν δείχνει έναν καλύτερο δρόμο για όλο τον κινεζικό λαό» αναμένεται να επισημάνει ο Αμερικανός αντιπρόεδρος.

Ο Πενς πρόκειται να επισημάνει ακόμη στην ομιλία του πως η Κίνα χρησιμοποιεί τη «διπλωματία του χρέους» για να επεκτείνει την επιρροή της σε παγκόσμιο επίπεδο.

«Σήμερα, η χώρα αυτή προσφέρει δάνεια για την ανέγερση ή τη συντήρηση υποδομών ύψους εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων σε κυβερνήσεις από την Ασία ως την Αφρική και την Ευρώπη και ακόμη και τη Λατινική Αμερική. Αλλά οι όροι αυτών των δανείων είναι αδιαφανείς στην καλύτερη περίπτωση, και τα οφέλη τα καρπώνεται κυρίως το Πεκίνο», θα υποστηρίξει. Θα κατηγορήσει την Κίνα ότι προσφέρει χρηματοδότηση ύψους 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων «στο διεφθαρμένο και ανίκανο καθεστώς Μαδούρο στη Βενεζουέλα». Ο σοσιαλιστής πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο είναι μαύρο πρόβατο για την Ουάσινγκτον.

Επιπλέον, ο Πενς θα σημειώσει πως «στέλεχος της κοινότητας των υπηρεσιών πληροφοριών με μακρά καριέρα μου είπε πρόσφατα ότι αυτό που κάνουν οι Ρώσοι ωχριά σε σύγκριση με αυτό που κάνουν οι Κινέζοι» για να επηρεαστεί η κοινή γνώμη στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες, καθώς και ότι το Πεκίνο χειραγωγεί εταιρείες και στρεβλώνει τον ανταγωνισμό για να προωθεί συμφέροντά του.