Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Μιανμάρ: Επτά χρόνια κάθειρξη σε δύο δημοσιογράφους του Reuters



Δικαστής καταδίκασε τη Δευτέρα δύο δημοσιογράφους του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς να εκτίσουν επταετή κάθειρξη, αφού κρίθηκαν ένοχοι της κατηγορίας ότι παρέβησαν τον νόμο περί «κρατικών μυστικών», επειδή διεξήγαγαν έρευνα για μια σφαγή τουλάχστον 10 μελών της μουσουλμανικής μειονότητας των Ροχίνγκια, περιλαμβανομένων παιδιών.

Η υπόθεση σπιλώνει ακόμα περισσότερο την εικόνα της Αούνγκ Σαν Σου Τσι, επικεφαλής της κυβέρνησης της χώρας, που είχε τιμηθεί με το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης.

Οι δημοσιογράφοι, ο Ουά Λόουν, 32 ετών, και ο Κέι Σου Όου, 28 ετών, είχαν συλληφθεί στη Γιανγκόν τον Δεκέμβριο.

Ο Ουά Λόουν είπε σε υποστηρικτές του πριν από την απαγγελία της ετυμηγορίας ότι δεν φοβόταν. «Πιστεύω στη δημοκρατία και στην ελευθερία», ανέφερε, «ουδέποτε διέπραξα έγκλημα».

Οι δύο δημοσιογράφοι καταδικάστηκαν με βάση έναν νόμο της αποικιοκρατικής εποχής, μετά τη σύλληψή τους μερικά λεπτά αφότου δύο αστυνομικοί τους παρέδωσαν έγγραφα μέσα σε ένα εστιατόριο. Ένας αυτόπτης μάρτυρας έκανε λόγο περί ξεκάθαρης παγίδευσης των δημοσιογράφων.

Η καταδίκη των δύο δημοσιογράφων του Ρόιτερς αποτελεί «μεγάλο βήμα πίσω» για τη χώρα, κρίνει ο διευθυντής του διεθνούς πρακτορείου ειδήσεων

Η απόφαση δικαστή της Μιανμάρ να καταδικάσει δύο δημοσιογράφους του Ρόιτερς να εκτίσουν επτά χρόνια κάθειρξη αφού τους έκρινε ένοχους για παράβαση του νόμου περί κρατικών μυστικών αποτελεί σοβαρή υπαναχώρηση της διαδικασίας εκδημοκρατισμού της χώρας της νοτιοανατολικής Ασίας, έκρινε ο διευθυντής του διεθνούς πρακτορείου ειδήσεων, ο Στίβεν Τζ. Άντλερ.

«Σήμερα είναι μια θλιβερή ημέρα για τη Μιανμάρ, τους δημοσιογράφους του Ρόιτερς, τον Ουά Λόουν και τον Κέι Σου Όου, και τον Τύπο σε όλο τον κόσμο», υπογράμμισε ο Άντλερ σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησε.

«Αυτοί οι δύο αξιοθαύμαστοι ρεπόρτερ έχουν ήδη περάσει εννιά μήνες στη φυλακή, με πρόσχημα ψευδείς κατηγορίες σχεδιασμένες για να φιμώσουν τη δουλειά τους και να κατατρομοκρατήσουν τον Τύπο», συνέχισε.

«Χωρίς κανένα αποδεικτικό στοιχείο για τη διάπραξη αξιόποινων πράξεων, και παρά τα ατράνταχτα στοιχεία για την παγίδευσή τους από την αστυνομία, η σημερινή απόφαση τους καταδικάζει να συνεχίσουν να στερούνται την ελευθερία τους και αφήνει ατιμώρητη την ανάρμοστη συμπεριφορά των δυνάμεων ασφαλείας», τόνισε ο Άντλερ.

«Αυτό είναι ένα μεγάλο βήμα πίσω στη μετάβαση της Μιανμάρ προς τη δημοκρατία, δεν ευθυγραμμίζεται με το κράτος του δικαίου ή την ελευθερία του λόγου, και πρέπει να διορθωθεί από την κυβέρνηση της Μιανμάρ κατεπειγόντως», συμπλήρωσε ο διευθυντής του πρακτορείου.

«Δεν θα περιμένουμε ενόσω οι Ουά Λόουν και Κέι Σου Όου υφίστανται τέτοια αδικία», τουναντίον «θα εξετάσουμε το πώς θα προχωρήσουμε τις επόμενες ημέρες, συμπεριλαμβανομένου του ενδεχομένου να προσφύγουμε σε διεθνή φόρα», κατέληξε.