Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 -

Μία ΜΚΟ λυπάται που βοήθησε τον Κινέζο ερευνητή για τα γενετικά τροποποιημένα μωρά



Ο διευθυντής μιας κινέζικης ΜΚΟ που υποστηρίζει τους ασθενείς με AIDS δήλωσε σήμερα ότι «λυπάται» που βοήθησε τον επιστήμονα ο οποίος ισχυρίζεται ότι δημιούργησε τα πρώτα γενετικά τροποποιημένα μωρά.

Ο Κινέζος ερευνητής Χε Τζιανκούι ανακοίνωσε σε βίντεο, το οποίο δημοσιοποίησε τη Δευτέρα στο YouTube, τη γέννηση «πριν από μερικές εβδομάδες» δίδυμων κοριτσιών το DNA των οποίων τροποποιήθηκε για να τα καταστήσει ανθεκτικά στον ιό του AIDS. Ο πατέρας τους έχει προσβληθεί από τον ιό.

Προκειμένου να βρει ζευγάρια που επιθυμούσαν να συμμετάσχουν στα πειράματά του, ο αμφιλεγόμενος επιστήμονας προσέγγισε την ένωση Baihualin, ο ιδρυτής της οποίας του παρουσίασε 50 οικογένειες, σύμφωνα με τον κινέζικο Τύπο.

Η ΜΚΟ διαχειρίζεται πολλές ομάδες διαδικτυακής συζήτησης, ορισμένες από τις οποίες αποτελούνται από παντρεμένα ζευγάρια που έχουν προσβληθεί από τον ιό του AIDS -- μια σημαντική δεξαμενή επαφών για τις ομάδες του Χε Τζιανκούι.

«Ομολογώ ότι μετάνιωσα πολύ για αυτό το γεγονός. Ανησυχώ επίσης για τις οικογένειες αυτές και γι' αυτά τα παιδιά», ανέφερε σε μια ανακοίνωση ο Μπάι Χούα, ο διευθυντής της οργάνωσης.

«Θέλω πραγματικά να πω ότι εξαπατήθηκα. Αλλά δεν θέλω να αποποιηθώ και τις ευθύνες μου.»

Τα πειράματα του Χε Τζιανκούι προκάλεσαν κατακραυγή στην επιστημονική κοινότητα στην Κίνα και στο εξωτερικό.

Χθες ο αναπληρωτής υπουργός Επιστήμης και Τεχνολογίας Σου Νανπίνγκ έκανε λόγο στην κρατική τηλεόραση CCTV για έναν «σοκαριστικό και απαράδεκτο» τρόπο λειτουργίας. Απαίτησε επίσης την αναστολή των «επιστημονικών δραστηριοτήτων των εμπλεκομένων ατόμων».

Η Εθνική Επιτροπή Υγείας, που ενέχει θέση υπουργείου, διεξάγει έρευνα για τους ισχυρισμούς του ερευνητή.

Ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον ιό του AIDS στην Κίνα αυξάνεται τα τελευταία χρόνια. Περίπου 1,25 εκατ. άνθρωποι έχουν μολυνθεί από τον HIV, ανέφερε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα την περασμένη εβδομάδα.

Οι φορείς του ιού εξακολουθούν να υφίστανται διακρίσεις, κυρίως στην αγορά εργασίας, περιπλέκοντας το έργο της πρόληψης.