Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2021 -
Ξάστερος ουρανός

15 °C

Σήμερα, 18. Οκτωβρίου 2021

Το Μεξικό κατηγορεί τις ΗΠΑ για «έλλειψη σεβασμού»Ο πρόεδρος του Μεξικού Ενρίκε Πένια Νιέτο επέκρινε με έντονο τρόπο την Πέμπτη τις «απειλητικές συμπεριφορές» και «την έλλειψη σεβασμού» του αμερικανού ομολόγου του Ντόναλντ Τραμπ, με φόντο την ολοένα αυξανόμενη ένταση στα σύνορα των δύο κρατών εξαιτίας της μετανάστευσης.

Η σχέση ανάμεσα στο Μεξικό και τις ΗΠΑ είναι «έντονη και δυναμική και παρουσιάζει φυσικά προκλήσεις. Αλλά αυτές οι προκλήσεις δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να δικαιολογήσουν απειλητικές συμπεριφορές ή έλλειψη σεβασμού ανάμεσα στις δύο χώρες», υπογράμμισε ο μεξικανός πρόεδρος σε ανακοίνωση που έδωσαν στη δημοσιότητα οι υπηρεσίες του.

Ο Ενρίκε Πένια Νιέτο άφησε κατόπιν αιχμή προς τον Ντόναλντ Τραμπ: «Αν οι πρόσφατες δηλώσεις σας οφείλονται σε απογοήτευση που συνδέεται με ζητήματα εσωτερικής πολιτικής, τους νόμους σας ή το Κογκρέσο σας, αντιμετωπίστε αυτά, όχι τους Μεξικανούς».

«Τίποτε πάνω από την αξιοπρέπειά μας»

«Είμαστε έτοιμοι να διαπραγματευθούμε, ναι, αλλά πάντοτε στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού», πρόσθεσε ο μεξικανός πρόεδρος.

«Υπάρχει μια αξία που ενώνει όλους τους Μεξικανούς: η βεβαιότητα ότι τίποτε και κανένας δεν είναι πάνω από την αξιοπρέπεια του Μεξικού», συμπλήρωσε.

Η τοποθέτηση του Πένια Νιέτο εγγράφεται στο πλαίσιο της έντασης που δεν παύει ν’ αυξάνεται εδώ και μέρες με αφορμή τους μετανάστες.

Τη Μεγάλη Πέμπτη, ο πρόεδρος των ΗΠΑ διαμήνυσε ότι θα στείλει «από 2.000 ως 4.000» μέλη της Εθνοφρουράς στα σύνορα, δύναμη που «θα παραμείνει» εκεί ωσότου ανεγερθεί το τείχος που θέλει για να κλείσει η μεθόριος.

Η κυβέρνηση Τραμπ διαβεβαίωσε ότι είχε προειδοποιήσει το Μεξικό για την επικείμενη ανάπτυξη της Εθνοφρουράς.