Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 -

Μέρκελ: Να προμηθεύσουμε με όπλα την Ανγκόλα



Η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ τάχθηκε υπέρ της προμήθειας όπλων στην Ανγκόλα, κατά τη διάρκεια επίσκεψης που πραγματοποίησε την Τετάρτη στο Βερολίνο ο πρόεδρος της χώρας Ζουάου Λορέντσου.

«Είναι προς το συμφέρον μας η Αφρική να μπορεί να προστατεύσει τον εαυτό της», δήλωσε η Μέρκελ μετά τη συνάντησή της με τον Λορέντσου, ο οποίος ζήτησε από τη Γερμανία να επενδύσει στο πολεμικό ναυτικό της χώρας του.

Ο Λορέντσου επέμεινε ότι η φύλαξη των ακτών αποτελεί πιεστική ανάγκη στην περιοχή του Κόλπου της Γουινέας, την οποία λυμαίνονται πειρατές και τρομοκράτες.

Εντονες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

Η Μέρκελ είχε προκαλέσει σάλο όταν έκανε παρόμοια τοποθέτηση κατά τη διάρκεια επίσκεψής της στην Ανγκόλα το 2011. Είχε αναφερθεί τότε στην πιθανότητα η Γερμανία να προμηθεύσει στη χώρα αυτή της νοτιοδυτικής Αφρικής πολλά περιπολικά σκάφη για την ακτοφυλακή της, κάτι που είχαν καταδικάσει πολιτικοί της γερμανικής αντιπολίτευσης.

«Η ΕΕ και η Αφρική επιζητούν μια εταιρική σχέση μεταξύ ίσων. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να ακούσουμε προσεκτικά τι είναι σημαντικό για τα κράτη της Αφρικής», σημείωσε η Μέρκελ σε ανακοίνωση που ανάρτησε στο Twitter ο εκπρόσωπός της Στέφεν Ζάιμπερτ.

«Η Γερμανία είναι έτοιμη να επενδύσει σε αυτή την εταιρική σχέση», πρόσθεσε η γερμανίδα καγκελάριος.

Παρότι η Ανγκόλα κατατάσσεται δεύτερη σε όλη την Αφρική στην παραγωγή πετρελαίου, πίσω μόνο από τη Νιγηρία, συνεχίζει να είναι μια από τις πιο φτωχές χώρες του κόσμου, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία του ΟΗΕ.