Τετάρτη 24 Απριλίου 2024 -

Μεντβέντεφ: Χερσαία επέμβαση στη Συρία θα πυροδοτούσε νέο παγκόσμιο πόλεμο



Δραματική προειδοποίηση ενάντια σε μία χερσαία επέμβαση στη Συρία απηύθυνε ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ, τονίζοντας πως ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα μπορούσε να πυροδοτήσει «έναν νέο παγκόσμιο πόλεμο».

«Οι χερσαίες επιχειρήσεις οδηγούν γενικά στη μονιμοποίηση ενός πολέμου», προειδοποίησε ο Μεντβέντεφ σε συνέντευξή του που θα δημοσιευτεί στο αυριανό φύλλο της γερμανικής οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt. «Όλες οι πλευρές πρέπει να υποχρεωθούν να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων αντί να ξεκινήσουν ένα νέο παγκόσμιο πόλεμο», συνέχισε και πρόσθεσε:

Οι Αμερικανοί και οι Άραβες εταίροι μας πρέπει να το σκεφτούν καλά: θέλουν ένα μόνιμο πόλεμο;

Θα ήταν αδύνατον να νικήσει κανείς γρήγορα σε έναν τέτοιο πόλεμο, πρόσθεσε, σύμφωνα με τη γερμανική μετάφραση των δηλώσεών του, «ιδίως στον αραβικό κόσμο όπου οι πάντες πολεμούν τους πάντες».

Σύμφωνα με τον Μεντβέντεφ, η Μόσχα και η Ουάσινγκτον πρέπει να ασκήσουν πιέσεις σε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές ώστε να επιτευχθεί μια κατάπαυση του πυρός.

Την ίδια στιγμή, όπως δήλωσε ο υπουργός Άμυνας του ΝΑΤΟ, το Σύμφωνο «εξετάζει το ενδεχόμενο» να συμμετάσχει στις επιχειρήσεις κατά των τζιχαντιστών στη Συρία.

«Χάρη στην ηγεσία του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, εξετάζουμε το ενδεχόμενο το ΝΑΤΟ να ενταχθεί στον συνασπισμό με την ιδιότητα του πλήρους μέλους» επισήμανε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες.

Τα 28 κράτη μέλη του ΝΑΤΟ συμμετέχουν το καθένα χωριστά στον συνασπισμό εναντίον της τζιχαντιστικής οργάνωσης υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, όμως το Σύμφωνο με την ιδιότητα μιας συλλογικής οργάνωσης άμυνας είχε έως σήμερα επιλέξει να κρατήσει αποστάσεις από τις επιχειρήσεις.

«Ως νέο μέλος το ΝΑΤΟ θα προσφέρει μοναδικές δυνατότητες» στον συνασπισμό, όπως επίσης «την εμπειρία του στην ενίσχυση των δυνατοτήτων των εταίρων (αποστολές εκπαίδευσης και καθοδήγησης), στην εκπαίδευση των χερσαίων δυνάμεων και την σταθεροποίηση» μετά τον πόλεμο, τόνισε ο Κάρτερ.

Ο Αμερικανός υπουργός διευκρίνισε ότι οι Σύμμαχοι θα συζητήσουν «τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες» για τον «κατάλληλο ρόλο» που το ΝΑΤΟ θα μπορούσε να αναλάβει στους κόλπους του συνασπισμού, ο οποίος διεξάγει εδώ και 18 μήνες αεροπορικούς βομβαρδισμούς εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και τη Συρία.