Τρίτη 19 Μαρτίου 2024 -

Μέι: Είναι τραγικό ότι οι Παλαιστίνιοι δεν έχουν αποδεχτεί την ύπαρξη του Ισραήλ



Η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι υποδέχεται σήμερα τον ισραηλινό ομόλογό της Μπενιαμίν Νετανιάχου για την 100ή επέτειο από τη Διακήρυξη Μπάλφουρ, από το όνομα του βρετανού υπουργού Εξωτερικών Άρθουρ Μπάλφουρ ο οποίος άνοιξε τον δρόμο για τη δημιουργία του κράτους του Ισραήλ.

Στο κείμενο αυτό, που δημοσιεύθηκε στις 2 Νοεμβρίου 1917, η βρετανική κυβέρνηση δηλώνει πως «βλέπει ευνοϊκά την ίδρυση στην Παλαιστίνη μιας εθνικής εστίας για τον εβραϊκό λαό».

 

Η επέτειος γιορτάζεται στο Ισραήλ, όπου η διακήρυξη Μπάλφουρ θεωρείται το προοίμιο της δημιουργίας του εβραϊκού κράτους το 1948. Για τους Παλαιστίνιους, αντίθετα, αποτελεί την αρχή μιας «καταστροφής». 
Η Τερέζα Μέι θα συναντηθεί προς το μεσημέρι με τον Νετανιάχου και οι δυο τους θα συμμετάσχουν το βράδυ σε δείπνο παρουσία του Ρόντερικ Μπάλφουρ, ενός από τους απογόνους του συγγραφέα της διακήρυξης, του τότε υπουργού Εξωτερικών Άρθουρ Μπάλφουρ.

«Είμαστε περήφανοι που διαδραματίσαμε έναν ρόλο σκαπανέα στη δημιουργία του κράτους του Ισραήλ», αναμένεται να πει η Μέι κατά τη δεξίωση αυτή, σύμφωνα με αποσπάσματα της ομιλίας της που δημοσιοποιήθηκαν προκαταβολικά από τις υπηρεσίες της.

Η βρετανή πρωθυπουργός θα κρούσει επίσης τον κώδωνα του κινδύνου για μια «ολέθρια μορφή αντισημιτισμού που χρησιμοποιεί την κριτική για τις πράξεις της ισραηλινής κυβέρνησης ως επονείδιστη δικαιολογία προκειμένου να αμφισβητήσει το δικαίωμα ύπαρξης του Ισραήλ».

Η Τερέζα Μέι θα επαναλάβει τέλος τη θέση των Βρετανών για «μία λύση δύο κρατών», με «ένα Ισραήλ σε ευημερία και ασφάλεια πλάι σε ένα βιώσιμο και κυρίαρχο παλαιστινιακό κράτος».

Πριν από την αναχώρησή του για το Λονδίνο, ο Νετανιάχου κάλεσε τους Παλαιστίνιους να αναγνωρίσουν τη σημασία της διακήρυξης Μπάλφουρ.

«Οι Παλαιστίνιοι λένε πως η διακήρυξη Μπάλφουρ ήταν μια τραγωδία. Δεν ήταν τραγωδία», είπε.

«Αυτό που είναι τραγικό, είναι η άρνησή τους να τη δεχθούν 100 χρόνια αργότερα», πρόσθεσε. «Ελπίζω πως θα αλλάξουν γνώμη γιατί, αν το κάνουν, θα μπορέσουν στο τέλος να προχωρήσουν και να καταλήξουν σε ειρήνη μεταξύ των δύο λαών μας».

Στο δείπνο δεν θα συμμετάσχει ο ηγέτης της αντιπολίτευσης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν, ο οποίος αρνήθηκε την πρόσκληση λόγω «άλλων υποχρεώσεων», ανέφερε το κόμμα του, που θα εκπροσωπηθεί ωστόσο από τον Έμιλι Θόρνμπερι, υπεύθυνη Εξωτερικών Υποθέσεων των Εργατικών.

Η απουσία του Κόρμπιν ενδέχεται να μην περάσει απαρατήρητη καθώς το κόμμα χρειάστηκε να διαχειριστεί τα τελευταία χρόνια κατηγορίες για αντισημιτισμό και ο ίδιος ο Κόρμπιν επικρίθηκε επειδή συναντήθηκε με μέλη της Χεζμπολάχ και της Χαμάς.