Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Με συστήματα S-300 θα προμηθεύσει το Ιράν τη Συρία! (VIDEO)



Απρόβλεπτες εξελίξεις πρόκειται να έχει η κατάσταση στη Συρία καθώς η Τεχεράνη ανακοίνωσε πως προτίθεται να προμηθεύσει την συριακή Αεροπορία με συστήματα S-300!

Βέβαια δεν πρόκειται ακριβώς για S-300 αλλά για το ιρανικό αντίγραφο το Bavar 373, το οποίο όμως, σύμφωνα με τους Ιρανούς έχει καλύτερες επιδόσεις από το αντίστοιχο ρωσικό.

Και μόνο αυτό το γεγονός πρόκειται να φέρει κατακλυσμιαίες εξελίξεις, καθώς το Ισραήλ έχει δηλώσει απερίφραστα πως δεν πρόκειται να δεχθεί την παρουσία συστημάτων S-300 στη Συρία.

Μάλιστα Μόσχα και Τελ Αβιβ είχαν διαβουλεύσεις αναφορικά με το θέμα με αποτέλεσμα να ακυρωθεί η πώληση ρωσικών S-300 στη Συρία.

Οι πληροφορίες προέρχονται από στρατιωτική πηγή στη Δαμασκό, ενώ η Τεχεράνη σκοπεύει εκτός του Bavar 373, να στείλει στη Συρία και το νεότερο μαχητικό της αεροσκάφος, το Kowsar, που παρουσιάστηκε τον Αύγουστο του 2018.

Η αναφορά δεν αποκαλύπτει την ημερομηνία έναρξης των προμηθειών ή άλλες συγκεκριμένες λεπτομέρειες. Η Τεχεράνη και η Δαμασκός δεν έχουν σχολιάσει την έκθεση.

Υπενθυμίζεται πάντως πως ο Ιρανός υπουργός Άμυνας, Αμίρ Χατάμι, επισκέφθηκε τη Δαμασκό στα τέλη Αυγούστου και πραγματοποίησε συνομιλίες με τον πρόεδρο Μπασάρ αλ-Άσάντ και τον υπουργό Άμυνας, Αλί Αμπντουλάχ Αγιούμπ, υπογράφοντας συμφωνίες πώλησης αμυντικού υλικού.

Ο Χατάμι προσέφερε στη Συρία βοήθεια από το Ιράν τόσο στη μεταπολεμική ανασυγκρότηση όσο και στην ανάπτυξη στρατιωτικού εξοπλισμού.

Οι Υπουργοί Άμυνας υπέγραψαν επίσης συμφωνία για την ανάπτυξη στρατιωτικής και αμυντικής συνεργασίας.

Θεωρείται σίγουρο πως στην περίπτωση που υλοποιηθεί η προμήθεια το Ισραήλ θα επιχειρήσει να καταστρέψει τα συστήματα πριν αυτά καν τεθούν επιχειρησιακά. Άλλωστε στο ιστορικό του έχει δεκάδες επιθέσεις εναντίον φορτίων όπλων από το Ιράν για τη Χεζμπολάχ του Λιβάνου, ενόσω αυτά βρίσκονταν σε αποθήκες στη Συρία για παράδοση στην φιλο-ιρανική Σιιτική οργάνωση, ή και καθ΄οδόν σε κομβόι!

Βάσει αυτού του ιστορικού θεωρείται πως ανάλογα θα κινηθεί το Ισραήλ και τώρα.

Παράλληλα το Ισραήλ κατηγορεί το Ιράν ότι προμηθεύει με βαλλιστικούς πυραύλους Σιιτικές πολιτοφυλακές στο δυτικό Ιράκ.

Σύμφωνα με τα ισραηλινά δημοσιεύματα οι πύραυλοι αυτοί έχουν εμβέλεια μεταξύ 200 και 700 χλμ. κάτι που σημαίνει, πως θα μπορούν να κτυπήσουν ακόμη και το Τελ Αβίβ.

Αυτό που διαφαίνεται ως συμπέρασμα είναι ότι το Ιράν σταδιακά αναδεικνύεται σε βασικό προμηθευτή όπλων της Συρίας, με τη σύμφωνη γνώμη της Μόσχας βέβαια, η οποία θέλει σταδιακά να απαγκιστρωθεί από τη Συρία, διατηρώντας όμως πάντα μια ελάχιστη στρατιωτική και αεροπορική παρουσία ως εγγύηση για τη Δαμασκό.