Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Με δακρυγόνα διαλύθηκε ογκώδης συγκέντρωση υπέρ της Ρουσέφ



Χρήση δακρυγόνων έκανε η βραζιλιάνικη αστυνομία για να απωθήσει χιλιάδες διαδηλωτές στο τέλος μιας -έως εκείνη τη στιγμή- στιγμή ειρηνικής πορείας διαμαρτυρίας για την καθαίρεση της τέως Ντίλμα Ρουσέφ μετά την ψηφοφορία στη Γερουσία.

Ήταν η μεγαλύτερη κινητοποίηση εναντίον του νέου συντηρητικού προέδρου Μισέλ Τέμερ, από την ημέρα που ο ίδιος ορκίστηκε πρόεδρος έως το τέλος του 2018, όταν θα διεξαχθούν προεδρικές και βουλευτικές εκλογές.

Οι συμμετέχοντες στην κινητοποίηση, στην οποία κάλεσαν οργανώσεις και συνδικάτα που πρόσκεινται στο Κόμμα Εργαζομένων (PT) της Ρουσέφ, απαίτησαν να διεξαχθούν πρόωρες εκλογές, φωνάζοντας το σύνθημα «έξω ο Τέμερ» (Fora Temer).

Σύμφωνα με τους οργανωτές, 50.000 άνθρωποι συμμετείχαν στην πορεία στο Σάο Πάολο.

Καθώς η πορεία ολοκληρωνόταν και οι διαδηλωτές κινούνταν προς τις εισόδους του μετρό όμως, αστυνομικοί έκαναν χρήση δακρυγόνων, με αποτέλεσμα να προκληθεί πανικός και να ξεσπάσουν συγκρούσεις. Η αστυνομία ανέφερε ότι αναγκάστηκε να επέμβει για να εμποδίσει βανδαλισμούς στο τέλος της πορείας.

Μικρότερου μεγέθους κινητοποιήσεις εναντίον της κυβέρνησης του Τέμερ έγιναν στο Ρίο, την Κουριτίμπα και άλλες πόλεις.

«Πρόκειται για μικρές ομάδες, όχι λαϊκά κινήματα κάποιου μεγέθους. Επί του πληθυσμού των 204 εκατομμυρίων Βραζιλιάνων, δεν είναι κάτι αντιπροσωπευτικό» είπε ο νέος πρόεδρος, υποβαθμίζοντας τις αντιδράσεις.