Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Με αγκαλιές Τριντό, Τουσκ, Γιούνκερ ξεκίνησε η σύνοδος για την υπογραφή της CETA



Με έναν σφικτό εναγκαλισμό και την φράση «επιτέλους» υποδέχθηκαν τον πρωθυπουργό του Καναδά Τζάστιν Τριντό ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για την υπογραφή της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου μεταξύ ΕΕ και Καναδά.

Για τη συμφωνία υπήρξαν πολύχρονες διαπραγματεύσεις που κράτησαν ως και δύο μέρες πριν, όταν και τελικά κάμφθηκαν οι αντιρρήσεις και του τοπικού κοινοβουλίου της Βαλλονίας στο Βέλγιο ώστε και οι «28» να ανάψουν ομόφωνα «πράσινο φως» σε μία συμφωνία που δημιουργεί νέα δεδομένα στην ενιαία αγορά της ΕΕ που πλέον με τη σημερινή συμφωνία θα περιλαμβάνει και τον Καναδά με βάση τους όρους που τίθενται σε ισχύ.

 «Είναι μία σημαντική ημέρα για την ΕΕ και τον Καναδά. Θέτουμε τους διεθνή στάνταρτς που πρέπει να ακολουθήσουν και οι υπόλοιποι με τους οποίους είμαστε σε διαπραγμάτευση. Έχουμε 20 διαπραγματεύσεις σε εξέλιξη και σήμερα θέτουμε τα στάνταρτς, τα οποία θέλουμε να αποδεχθούν και οι υπόλοιποι», δήλωσε νωρίτερα προσερχόμενος στο κτίριο ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Μία δήλωση «μήνυμα» προς και την αμερικάνικη πλευρά καθώς οι συζητήσεις για μία αντίστοιχη συμφωνία ΕΕ – ΗΠΑ έχει παγώσει ενώ οι Αμερικάνοι έθεταν μία σειρά από ζητήματα στα οποία χώρες της Ευρώπης έχουν ταχθεί κατά.