Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Μαυροβούνιο: Επεισόδια στις διαδηλώσεις



Επεισόδια ξέσπασαν στην αντικυβερνητική διαμαρτυρία που διοργάνωσε η αντιπολιτευόμενη συμμαχία «Δημοκρατικό Μέτωπο» χθες στην Ποντγκόριτσα, την πρωτεύουσα του Μαυροβουνίου.

Ένας αστυνομικός τραυματίστηκε σοβαρά στο κεφάλι από πέτρα και πέντε συνάδελφοί του τραυματίστηκαν ελαφρά. Σύμφωνα με την αστυνομία δηαδηλωτές πέταξαν πέτρες στις εγκαταστάσεις του τηλεοπτικού σταθμού TV PINK M, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν επίσης ένας διαδηλωτής και μία δημοσιογράφος που ήταν μέσα στο κτίριο.

Μέλη του Κέντρου Ασφάλειας της Ποντγκόριτσα συνέλαβαν έναν 36χρονο, ο οποίος φέρεται μαζί με άλλα άτομα, μετά την ολοκλήρωση τη συγκέντρωσης διαμαρτυρίας, να προκάλεσαν επεισόδια εκτοξεύοντας πέτρες και άλλα αντικείμενα προς το κτίριο του τηλεοπτικού σταθμού.

Αστυνομικοί που ήταν σε διάφορες περιοχές του κέντρου κατήγγειλαν ότι διαδηλωτές τους πετούσαν αναμμένες δάδες, μπουκάλια και μεταλλικά και άλλα αντικείμενα και ότι προσπάθησαν να σπάσουν αρκετές φορές τον αστυνομικό κλοιό και να απομακρύνουν το μεταλλικό φράχτη που είναι τοποθετημένος γύρω από τη Βουλή. Οι αστυνομικές δυνάμεις έκαναν χρήση δακρυγόνων για να τους απωθήσουν.

Νωρίτερα, στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας, ο Άντριγια Μάντιτς, ένας από τους επικεφαλής του «Δημοκρατικού Μετώπου» τόνισε ότι η αντιπολιτευόμενη συμμαχία έδωσε τελεσίγραφο έως τις 24 Οκτωβρίου στον πρωθυπουργό, Μίλο Τζουκάνοβιτς να παραιτηθεί και να συγκροτηθεί μεταβατική κυβέρνηση. Αν αυτό δεν συμβεί, τότε την ίδια μέρα, δηλαδή το ερχόμενο Σάββατο, το «Δημοκρατικό Μέτωπο» θα καλέσει τους πολίτες απ' όλη τη χώρα να συμμετάσχουν σε ειρηνική, μη βίαιη διαδήλωση στην Ποντγκόριτσα και να ζητήσουν την πτώση της κυβέρνησης.

«Έχουμε σχέδιο να απομακρύνουμε τον δικτάτορα» τόνισε ο κ. Μάντιτς και κάλεσε τα κόμματα που συμμετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό με επικεφαλής το Δημοκρατικό Κόμμα Σοσιαλιστών του Μίλο Τζουκάνοβιτς να αποχωρήσουν από την κυβέρνηση.

Το «Δημοκρατικό Μέτωπο» διοργανώνει αντικυβερνητικές διαμαρτυρίες από τις 27 Σεπτεμβρίου με αιτήματα την απομάκρυνση της κυβέρνησης, τη συγκρότηση μεταβατικής κυβέρνησης και τη διοργάνωση ελεύθερων και δίκαιων εκλογών και εδώ και τρεις εβδομάδες βουλευτές και υποστηρικτές του είχαν στήσει σκηνές έξω από το Κοινοβούλιο. Το Σάββατο το πρωί, η αστυνομία απομάκρυνε τις σκηνές με το αιτιολογικό ότι προκαλούσαν κυκλοφοριακό πρόβλημα στον πιο κεντρικό δρόμο της πόλης.

Το «Δημοκρατικό Μέτωπο» κατηγορεί τον Μίλο Τζουκάνοβιτς και την κυβέρνησή του για συνολική κακοδιαχείριση της χώρας στα πεδία της εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής, υλοποίηση «ληστρικών ιδιωτικοποιήσεων», υψηλό βαθμό διαφθοράς εντός της κυβέρνησης, σύναψη επιζήμιων συμβάσεων με ξένους εταίρους, έλλειψη αποφασιστικότητας στη μάχη κατά του οργανωμένου εγκλήματος και νοθεία σε όλες τις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές.