Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2022 -

Μαγειρέψτε για τους πρόσφυγες- Η εκστρατεία των νέων στο Παρίσι μέσω facebookΝέοι από τα προάστια του Παρισιού ξεκίνησαν ένα δίκτυο αλληλεγγύης με σκοπό να βοηθήσουν μετανάστες και πρόσφυγες καλώντας τον κόσμο να συμμετάσχει μέσω του Facebook. 

 

Στα τέλη Σεπτεμβρίου νέοι από το προάστιο Σαρσέλ, στο βόρειο Παρίσι, παρασκεύασαν 150 γεύματα και σάντουιτς, τα οποία διένειμαν σε πρόσφυγες που διαμένουν στις παραγκουπόλεις της πρωτεύουσας.

Στη συνέχεια ανήρτησαν στον ιστότοπο Facebook ένα βίντεο με το οποίο παρουσίαζαν την πρωτοβουλία τους και στην οποία καλούσαν μια άλλη συνοικία της πόλης τους να ακολουθήσει το παράδειγμά τους.

«Είναι κάτι σαν το Ice bucket challenge» (σ.σ. η πρόκληση με τη ρίψη παγωμένου νερού στο κεφάλι του προσώπου που την αναλαμβάνει στο πλαίσιο μιας φιλανθρωπικής εκστρατείας η οποία έλαβε παγκόσμιες διαστάσεις χάρης στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης), εξήγησε ένας από τους πρώτους συμμετέχοντες, ο 26χρονος Ντιαμπί Τουρέ.

«Η συνοικία που ορίζεται πρέπει να αναλάβει την πρόκληση και να ορίσει με τη σειρά της μια άλλη συνοικία» σημείωσε ο ίδιος.

Αφού ξεκίνησε αυτή η εκστρατεία που παρουσιάστηκε στο Facebook με τον τίτλο «Η μεγάλη πρόκληση», μια άλλη συνοικία του Σαρσέλ διένειμε 300 γεύματα στο βόρειο Παρίσι.

Μια τρίτη συνοικία του Σαρσέλ αναμένεται να οργανώσει τη διανομή γευμάτων αυτό το Σαββατοκύριακο την ώρα που κάτοικοι του Παρισιού, των προαστίων της γαλλικής πρωτεύουσας και της Τουλούζης (νοτιοδυτική Γαλλία) γνωστοποίησαν την πρόθεσή τους να τους μιμηθούν, επιβεβαίωσε στη σελίδα του Facebook ο Μαλίκ Ντιαλό, ένας οδηγός 28 ετών, ο εμπνευστής της πρωτοβουλίας.

«Δεν στοιχίζει τίποτα να το κάνει κανείς, αυτό θέλαμε να δείξουμε» υπογράμμισε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο φίλος του Αλί, 20 ετών, που ελπίζει πως η ενέργειά τους θα βοηθήσει «στο να αλλάξουν τα στερεότυπα για τις συνοικίες», ότι δηλαδή είναι κακόφημες, παραδομένες στη βία και κάθε είδους διακίνηση.

«Ο πρωταρχικός στόχος είναι να ταΐσουμε εκείνους που το έχουν ανάγκη. Όμως εάν αυτό καταλήξει να δείξει ότι στα προάστια υπάρχουν επίσης πολύ γενναιόδωροι άνθρωποι, που είναι εργατικοί, που γνωρίζουν πώς να σκέφτονται τους άλλους, θα το κάνουμε αυτό με ακόμα μεγαλύτερη ζωντάνια!».