Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου 2021 -
Μέτριο

24 °C

Σήμερα, 18. Σεπτεμβρίου 2021

Λιβύη: Τέσσερις νεκροί σε επίθεση βομβιστή-καμικάζιΕπίθεση που διέπραξε ένας καμικάζι που οδηγούσε αυτοκίνητο παγιδευμένο με εκρηκτικές ύλες χθες Πέμπτη είχε αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τέσσερις άνδρες των δυνάμεων του Χαλίφα Χάφταρ, με την ευθύνη για την ενέργεια να αναλαμβάνεται από την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ).

Ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός (ΛΕΣ) του Χάφταρ είναι μια από τις ισχυρότερες ένοπλες παρατάξεις στη Λιβύη, όπου δύο αντίπαλες κυβερνήσεις και οι ένοπλες ομάδες που τις υποστηρίζουν διεκδικούν την εξουσία μετά την ανατροπή του Μουάμαρ Καντάφι το 2011.

«Η έκρηξη του αυτοκινήτου-βόμβας με στόχο ένα σημείο ελέγχου στη Ναουφιλίγια είχε συνέπεια να σκοτωθούν δύο μέλη της Διεύθυνσης Ασφαλείας της Σύρτης και να τραυματιστούν κάποια άλλα», δήλωσε ένας εκπρόσωπος του ΛΕΣ, ο Άχμαντ Μεσμάρι, στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Δύο πηγές προσκείμενες στις υπηρεσίες ασφαλείας δήλωσαν αργότερα πως έχασαν τη ζωή τους άλλοι δύο άνδρες των δυνάμεων του Χάφταρ.

Το ΙΚ ανέλαβε την ευθύνη μέσω του Άμακ, του πρακτορείου προπαγάνδας του.

Οι δυνάμεις του Χάφταρ πολεμούν εναντίον των τζιχαντιστών και άλλων αντιπάλων τους στην ανατολική Βεγγάζη και πολιορκούν τη Ντέρνα.

Η χθεσινή επίθεση διαπράχθηκε σε μια περιοχή 80 χλμ. από τη Ρας Λανούφ, η οποία ανήκει στη λεγόμενη «ημισέληνο του πετρελαίου» και είναι ένας από τους σημαντικότερους κόμβους εξαγωγής αργού της Λιβύης.

Λίβυοι αξιωματούχοι εκφράζουν ανησυχίες ότι το ΙΚ ενδέχεται να προσπαθήσει να ανασυνταχθεί στη χώρα μετά την ήττα του στη Σύρτη πέρυσι.