Τετάρτη 06 Ιουλίου 2022 -

Λιβύη: Ένα παιδί νεκρό σε αεροπορικές επιδρομές στη ΝτέρναΈνα παιδί σκοτώθηκε και άλλα τρία τραυματίστηκαν από αεροπορικές επιδρομές στη Ντέρνα της ανατολικής Λιβύης, όπως δήλωσαν ένας κάτοικος και ιατρικές πηγές χθες.

Δυνάμεις που πρόσκεινται στην μία από τις αντίπαλες κυβερνήσεις της Λιβύης, αυτήν που εδρεύει στο ανατολικό τμήμα της χώρας, εξαπολύουν συχνά αεροπορικές επιδρομές στη Ντέρνα, με στόχο, όπως λένε, μαχητές της αλ Κάιντα.

Οι επιδρομές, που έγιναν προχθές Τετάρτη, έπληξαν έναν χώρο περιπάτου στο λιμάνι της πόλης, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ο Αμπντεσάλεμ αλ Τατζούρι, που ζει στη Ντέρνα.

 

Είναι η δεύτερη φορά που άμαχοι χάνουν τη ζωή τους από αεροπορικά πλήγματα στην πόλη μέσα σε μία εβδομάδα. Μια αεροπορική επιδρομή που είχε γίνει την περασμένη Πέμπτη έπληξε μια κατοικημένη περιοχή και στοίχισε τη ζωή σε μια γυναίκα και τρία παιδιά.

Ο Άχμεντ αλ Μασμάρι, εκπρόσωπος των δυνάμεων που πρόσκεινται στην κυβέρνηση με έδρα την ανατολική Λιβύη, υποστήριξε ότι οι κάτοικοι της πόλης αυτής βοηθούν την αλ Κάιντα και οφείλουν να «αναλάβουν την ευθύνη των πράξεών τους».

«Είχαμε προειδοποιήσει τους κατοίκους στην πόλη Ντέρνα με ανακοινώσεις του κέντρου επιχειρήσεων και του γενικού επιτελείου του στρατού να μην προστατεύουν (τους μαχητές της) αλ Κάιντα και να μην τους επιτρέπουν να χρησιμοποιούν κατοικημένες περιοχές για να αποθηκεύουν όπλα και πυρομαχικά», πρόσθεσε.

Στη Ντέρνα η παρουσία των ισλαμιστών είναι έντονη τα τελευταία χρόνια. Η πόλη μετατράπηκε σε βάση τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος το 2014. Αντίπαλες ισλαμιστικές ένοπλες οργανώσεις ανέκτησαν τον έλεγχο της πόλης το περασμένο καλοκαίρι και απώθησαν το Ι.Κ. από τις τελευταίες θέσεις που κατείχε στη Ντέρνα νωρίτερα φέτος.

Οι δυνάμεις που δηλώνουν πίστη στην κυβέρνηση που εδρεύει στην ανατολική Λιβύη συνεχίζουν τις επιχειρήσεις τους εναντίον των ισλαμιστών και άλλων αντιπάλων τους στη Βεγγάζη, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Λιβύης.