Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Λάβρος κατά της Δύσης ο Λαβρόφ: Απαράδεκτο να ζητείται αποχώρηση Ασαντ μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι



Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε την Τετάρτη πως είναι «απαράδεκτο, μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι, να ζητείται η αποχώρηση του προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ, ως απαραίτητη προϋπόθεση για οποιαδήποτε ένωση κατά της τρομοκρατίας. 

Μάλιστα, ο Λαβρόφ κάλεσε τους άλλους δυτικούς εταίρους της Ρωσίας να αλλάξουν θέση, εννοώντας κυρίως τους Αμερικανούς, οι οποίοι συνεχίζουν να αξιώνουν πριν από οτιδήποτε άλλο την αποχώρηση του Άσαντ. 

«Θα πρέπει να μπει στην άκρη η πρόταση πως μια πραγματική καταπολέμηση της τζιχαντιστικής οργάνωσης και ομοίων της δεν μπορεί να λάβει χώρα παρά μόνο όταν θα έχει αποφασιστεί η τύχη του Μπασάρ αλ-Ασαντ», τόνισε ο Σεργκέι Λαβρόφ στο τέλος της συνάντησής του με τον Λιβανέζο ομόλογό του Τζεμπράν Μπασίλ. 

Μετά τις επιθέσεις στη Γαλλία, οι ΗΠΑ και η Ρωσία άρχισαν μια προσέγγιση των θέσεών τους όσον αφορά τη συριακή κρίση και αποφάσισαν με τους εταίρους της G20 στην Τουρκία να ενισχύσουν τη συνεργασία τους εναντίον της τζιχαντιστικής απειλής.

Ωστόσο, η Μόσχα και η Ουάσινγκτον αντιτίθενται από την έναρξη της σύγκρουσης για την τύχη του Σύρου προέδρου: Ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι δεν αισθάνεται πως έχει το "δικαίωμα" να ζητήσει από τον Μπασάρ αλ-Ασαντ να εγκαταλείψει την εξουσία, ενώ οι ΗΠΑ ζητούν την αποχώρησή του. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, δήλωσε σήμερα ότι η ρωσική στρατηγική στη Συρία κρύβει μια «παγίδα, υποδηλώνοντας ότι η Μόσχα έχει πάντα συμφέρον από την παραμονή του Ασαντ στην εξουσία».

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι η Ρωσία δεν αλλάζει τα σχέδιά της για τις αεροπορικές της επιδρομές στη Συρία.