Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Λαβρόφ: χώρες που ξεκίνησαν τις συγκρούσεις, πρέπει να φέρουν την ευθύνη για το πρόβλημα των προσφύγων



Η γραφειοκρατική προσέγγιση στην επίλυση του προβλήματος των προσφύγων δε θα λειτουργήσει, επειδή οι ρίζες αυτού του προβλήματος είναι πολιτικές.

Τη δήλωση αυτή έκανε ο Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ στη συνάντηση με την αναπληρωτή πρόεδρο της Κομισσιόν Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

"Η δικαιοσύνη ζητά οι χώρες που φέρουν την ευθύνη για την έναρξη συγκρούσεων, να φέρουν μεγαλύτερη ευθύνη για την παροχή της ανθρωπιστικής βοήθειας", υπογράμμισε.

Η Γκεοργκίεβα βρίσκεται στη Μόσχα ως συμπρόεδρος της Ομάδας Υψηλού Επιπέδου σε θέματα ανθρωπιστικής χρηματοδότησης του ΟΗΕ.

Ο επικεφαλής του ΥΠΕΞ της Ρωσικής Ομοσπονδίας τόνισε ότι λόγοι του προβλήματος προσφύγων στην ΕΕ είναι οι πολιτικοί και η γραφειοκρατική προσέγγιση στην επίλυση του προβλήματος των προσφύγων δε θα λειτουργήσει.

"Χαιρόμαστε να υποδεχτούμε στη Μόσχα την Ομάδα Υψηλού Επιπέδου σε θέματα ανθρωπιστικής χρηματοδότησης του ΟΗΕ. Έχετε να ετοιμάσετε πολύ υπεύθυνες υποθέσεις στην Παγκόσμια Ανθρωπιστική Σύνοδο Κορυφής που θα γίνει το 2016 στην Τουρκία. Οι υποθέσεις της ανάλυσης της σημερινής κατάστασης τω πραγμάτων στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας είναι εξαιρετικά δύσκολες ", τόνισε ο επικεφαλής του ΥΠΕΞ της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

"Η διαφορά μεταξύ της ζήτησης της ανθρωπιστικής βοήθειας και του συνολικού αριθμού ανθρώπων που την έχουν ανάγκη, συνέχεια αυξάνεται ", διαπίστωσε ο Λαβρόφ.

"Βεβαίως, υπάρχει δελεασμός απλώς να δούμε τι ποσά λείπουν (για την ανθρωπιστική βοήθεια – σημ. του TASS) και να συμβουλεύσουμε στις κυβερνήσεις να παρέχουν πρόσθετα ποσά. Έχω ακούσει ότι κάποιοι προτείνουν να το κάνουμε υποχρεωτικά», είπε ο Υπουργός. «Αυτή η μηχανιστική προσέγγιση όμως δε θα λειτουργήσει, το αντιλαμβάνεστε με το παράδειγμα της ΕΕ να επιλύσουν με τον τρόπο αυτό το πρόβλημα με πρόσφυγες ", επισήμανε ο Υπουργός.

"Εν πάση περιπτώσει αυτή η προσέγγιση δε θα λειτουργήσει εδώ, επειδή οι ρίζες του προβλήματος είναι πολιτικές ", πρόσθεσε ο Λαβρόφ.

Όπως είπε, η πολιτική ανάλυση των υπαρχόντων στατιστικών δεδομένων δείχνει ότι το μεγαλύτερο μερίδιο όσων χρειάζονται την ανθρωπιστική βοήθεια, είναι θύματα διάφορων συγκρούσεων. "Για το λόγο αυτό είναι πολύ δύσκολο, εξετάζοντας την κατάσταση, να φύγουμε από την ανάγκη της ανάλυσης των αιτιών που προκάλεσαν την εμφάνιση τόσων προσφύγων ", επέστησε την προσοχή ο επικεφαλής του ΥΠΕΞ της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

"Η δικαιοσύνη ζητά οι χώρες που φέρουν την ευθύνη για την έναρξη συγκρούσεων, να φέρουν μεγαλύτερη ευθύνη για την παροχή της ανθρωπιστικής βοήθειας", υπογράμμισε.

Ο Λαβρόφ διαβεβαίωσε ότι είναι έτοιμος να συνεισφέρει στη δράση της Ομάδας.

Κατά την περίοδο από τον Ιανουάριο έως το Σεπτέμβριο του 2015 ο αριθμός των μεταναστών που μετακόμισαν σε ευρωπαϊκές χώρες, αποτέλεσε 351,3 χιλ. άτομα, από αυτούς σχεδόν 200 χιλ. έφτασαν με πλοία μέσω της Μεσογείου. Ιδιαίτερη απήχηση στα ΜΜΕ αυτό το πρόβλημα απέκτησε, όταν στην Αυστρία σε ένα φορτηγό βρέθηκαν πτώματα σχεδόν 70 προσφύγων από τη Συρία. Συνολικά φέτος στην προσπάθεια να φτάσουν στην Ευρώπη σκοτώθηκαν 2,6 χιλ. άτομα. Κατά την εκτίμηση των ειδικών, μέχρι το τέλος της χρονιάς το ρεύμα μεταναστών στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορεί να φτάσει 1 εκατ. άτομα.