Η Εύα Χαντάβα, μίλησε το πρωί σε τηλεοπτική εκπομπή για τα όσα ζει στο Νεπάλ με τις διαδηλώσεις και τις ταραχές να μαίνονται μετά την εξέγερση των νέων κατά της κυβέρνησης και όπως τόνισε «πίστευα ότι θα πεθάνω».
«Η αλήθεια είναι ότι δεν περίμενα να ζήσω κάτι τέτοιο εδώ που είμαι, στην Μπουκάρα. Εμείς ήμασταν με την ομάδα σε ξενοδοχείο και αυτό ανήκε σε μέλος της κυβέρνησης. Όπως είδατε έκαιγαν τα πάντα που ανήκαν σε κυβερνητικούς» ξεκίνησε την περιγραφή της η Ελληνίδα αθλήτρια που αγωνίζεται με τη φανέλα της Karnali Yashvis, από το Νεπάλ στο Everest Women’s Volleyball League.
«Ξαφνικά ενώ ήμουν στο δωμάτιό μου άκουσαν κάτι να σπάνε. Βγήκα στο μπαλκόνι με προσοχή γιατί φοβόμουν και είδα να σπάνε αυτοκίνητα με φτυάρια ενώ από τον διάδρομο άκουγα να σπάνε φώτα και γλάστρες. Εγώ ήμουν στο δωμάτιο απροστάτευτη. Έριχναν γκαζάκια με φωτιές» συνέχισε η Εύα Χαντάβα.
Όπως είπε «σωθήκαμε γιατί το ξενοδοχείο ήταν σαν λαβύρινθος και είχε πολλές εξόδους και καταφέραμε να βγούμε με σαγιονάρες και πιτζάμες μέσα στο δάσος για 1,5 ώρα. Δεν υπήρχε καμία ασφάλεια στο ξενοδοχείο, κινούμασταν μόνο από το ένστικτό μας, τα λέω και μου έρχεται να κλάψω γιατί πίστευα ότι θα πέθαινα».
Συνεχίζοντας τη συγκλονιστική περιγραφή της η Ελληνίδα παίκτρια βόλεϊ είπε πως:
«Όταν έφυγαν από το ξενοδοχείο αυτοί, μας είπαν “έχετε 5 λεπτά για να πάρετε τα πράγματά σας”.
Εγώ δεν είχα ούτε το διαβατήριό μου, φόρεσα φόρμα και αθλητικά για να μπορώ να τρέξω, πήρα όσα πράγματα μπορούσα όσο πιο γρήγορα.
Πήραμε τα πράγματα και επιστρέψαμε στο δάσος, είχαμε μαζί τις βαλίτσες μας που τις αφήσαμε για να πάμε πιο μέσα γιατί αυτοί επέστρεψαν. Η δεύτερη φορά ήταν, μάλιστα, πιο επικίνδυνη».
Η περιπέτεια για την Εύα Χαντάβα πήρε προσωρινά τέλος όταν «αργά το βράδυ επιστρέψαμε στο ξενοδοχείο γιατί ανέλαβε ο Στρατός, ήρθε λεωφορείο και μας πήγε σε ξενοδοχείο που δεν ανήκει σε κυβερνητικό στέλεχος».
Αφού, τέλος, ευχαρίστησε τον πρόεδρο της ΕΟΠΕ, τον αναπληρωτή υπουργό Αθλητισμού, Γιάννη Βρούτση, τον υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Γεραπετρίτη και την πρέσβη της Ελλάδας στην Ινδία, η Εύα Χαντάβα επιβεβαίωσε ότι είναι σε εξέλιξη προσπάθεια απεγκλωβισμού της.
Όπως είπε «αυτή τη στιγμή το αεροδρόμιο του Κατμαντού είναι κλειστό. Οδικώς είναι 6 ώρες να πάω εκεί και αυτό είναι επικίνδυνο. Προς το παρόν θα μείνω εδώ.
Αν το επιτρέψουν οι συνθήκες θα πάω αεροπορικώς από τη Μποκάρα που είναι 25 λεπτά μέχρι το Κατμαντού και μετά από εκεί θα φύγω όποτε μπορέσω».
Ύστερα από ένα διήμερο με χάος και αιματηρές διαδηλώσεις κατά της διαφθοράς που οδήγησαν τον πρωθυπουργό, Κ.Π. Σάρμα Όλι, να παραιτηθεί, στρατιώτες περιπολούσαν στους δρόμους της Κατμαντού την Τετάρτη, εν μέσω μιας αόριστης απαγόρευσης κυκλοφορίας στην πρωτεύουσα του Νεπάλ.
Η χειρότερη αναταραχή των τελευταίων δεκαετιών στη φτωχή χώρα των Ιμαλαΐων πυροδοτήθηκε από την απαγόρευση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης που ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα, αλλά ανακλήθηκε μετά τον θάνατο 19 ανθρώπων τη Δευτέρα, όταν η Αστυνομία έριξε δακρυγόνα και πλαστικές σφαίρες για να ελέγξει τα πλήθη.
«Προσπαθούμε πρώτα να ομαλοποιήσουμε την κατάσταση», δήλωσε την Τετάρτη ο εκπρόσωπος του στρατού, Raja Ram Basnet. «Είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τη ζωή και την περιουσία των ανθρώπων».
Δεν αναφέρθηκαν διαμαρτυρίες στην πρωτεύουσα, αλλά τα μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι περίπου 25 άτομα, που προσπαθούσαν να «προκαλέσουν αναταραχές» στα περίχωρα του Κατμαντού, τέθηκαν υπό κράτηση, όπως σημειώνει το Reuters, επισημαίνοντας παράλληλα πως δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει άμεσα τις αναφορές αυτές.
Αρκετά κυβερνητικά κτίρια, από το Ανώτατο Δικαστήριο και το Κοινοβούλιο έως τις κατοικίες υπουργών, συμπεριλαμβανομένης της ιδιωτικής κατοικίας του Όλι, πυρπολήθηκαν κατά τη διάρκεια των διαμαρτυριών της Τρίτης, με τις αναταραχές να υποχωρούν μόνο μετά την παραίτηση.
«Δεν υπάρχουν διαδηλωτές εδώ», δήλωσε στο Reuters ο Ram Kumar Shrestha, κάτοικος στην πρωτεύουσα. «Μόνο λίγα άτομα περπατούν στον δρόμο. Εδώ είναι ήσυχα».
Τα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι γίνονται προετοιμασίες για συνομιλίες μεταξύ των Αρχών και των διαδηλωτών, αλλά δεν έδωσαν λεπτομέρειες.
Γιατί εξεγέρθηκαν οι νέοι στο Νεπάλ
Οι περισσότεροι διαδηλωτές ήταν νέοι άνθρωποι που εξέφρασαν την απογοήτευσή τους για αυτό που αποκαλούσαν αποτυχία της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει τη διαφθορά και να ενισχύσει τις οικονομικές ευκαιρίες.
Εδώ και χρόνια, η έλλειψη θέσεων εργασίας έχει οδηγήσει εκατομμύρια ανθρώπους να αναζητήσουν εργασία σε χώρες όπως η Μαλαισία και η Νότια Κορέα, κυρίως σε εργοτάξια, προκειμένου να στέλνουν χρήματα στην πατρίδα τους.
Σφηνωμένο μεταξύ Ινδίας και Κίνας, το Νεπάλ αντιμετωπίζει πολιτική και οικονομική αστάθεια από τότε που οι διαδηλώσεις οδήγησαν στην κατάργηση της μοναρχίας το 2008.
Το υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας της Ινδίας συνεδρίασε επίσης αργά την Τρίτη για να συζητήσει την κατάσταση στη γειτονική χώρα. «Η σταθερότητα, η ειρήνη και η ευημερία του Νεπάλ είναι υψίστης σημασίας», δήλωσε αργότερα ο πρωθυπουργός, Ναρέντρα Μόντι, σε ανάρτησή του στο X. «Καλώ με ταπεινότητα όλους τους αδελφούς και τις αδελφές μου στο Νεπάλ να διατηρήσουν την ειρήνη και την τάξη».














