Τρίτη 21 Μαΐου 2024 -

Κύπρος: Το ΔΗΣΥ απέρριψε συγκυβέρνηση με ΧριστοδουλίδηΚατά βούληση ψήφος στον β΄ γύρο των προεδρικών εκλογών ήταν η απόφαση που έλαβε το Πολιτικό Γραφείο του κόμματος της Δεξιάς –ΔΗΣΥ– το βράδυ της Τρίτης, ενώ υπογραμμίστηκε πως το κόμμα θα βρίσκεται από την επόμενη μέρα στην αντιπολίτευση, όποιος κι αν εκλεγεί. Το κύριο επιχείρημα στο οποίο στηρίχθηκε η εν λόγω απόφαση ήταν ότι δεν θα μπορούσε σε καμιά περίπτωση ο ΔΗΣΥ να επιβραβεύσει τον «διασπαστή» του, Νίκο Χριστοδουλίδη, ούτε όμως να στηρίξει τον υποψήφιο που στηρίζει το κόμμα της Αριστεράς, Ανδρέα Μαυρογιάννη, καθώς τους χωρίζουν πολλά, κυρίως σε θέματα οικονομίας και εσωτερικής διακυβέρνησης. Ο Αβέρωφ Νεοφύτου προκήρυξε εκλογικό συνέδριο για τις 11 Μαρτίου, διεκδικώντας την προεδρία του κόμματος.

Ο τέως υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Αναστασιάδη, Νίκος Χριστοδουλίδης, απέστειλε πάντως επιστολή στον πρόεδρο του ΔΗΣΥ την Τρίτη καλώντας το κόμμα να έχει σημαντική παρουσία στην κυβέρνηση. Υπογράμμισε μάλιστα πως έχουν κοινές θέσεις και σε θέματα οικονομίας αλλά και σε θέματα εξωτερικής πολιτικής. Ενώ ο ΔΗΣΥ απέφυγε να απαντήσει στην επιστολή Χριστοδουλίδη, τον τελευταίο στήριξε δημοσίως η συντεχνία υπαλλήλων που υπάγεται στη Δεξιά, ΣΕΚ. Υπενθυμίζεται πως ο Νίκος Χριστοδουλίδης προέρχεται από τον Δημοκρατικό Συναγερμό, ωστόσο έβαλε υποψηφιότητα απέναντι από τον πρόεδρο του κόμματος Αβέρωφ Νεοφύτου και κέρδισε σημαντική μερίδα συναγερμικών ψηφοφόρων. Η κίνησή του θεωρήθηκε διασπαστική, με αποτέλεσμα να διαγραφεί από το κόμμα τον περασμένο Ιανουάριο.

Την υποψηφιότητα Χριστοδουλίδη και συγκυβέρνηση με τον ΔΗΣΥ στήριζε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης. Κίνηση που ενέτεινε το ρήγμα μεταξύ του και του προέδρου του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου. Ο πρόεδρος Αναστασιάδης προετίθετο να παρευρεθεί στο Πολιτικό Γραφείο, ωστόσο βλέποντας τις αντιδράσεις στελεχών, άλλαξε γνώμη. Αντ’ αυτού συμφώνησε με το κείμενο που ετοίμασε η ηγεσία για κατά βούληση ψήφο και την απόφαση ο ΔΗΣΥ να βρίσκεται στην αντιπολίτευση. Κατά τη διάρκεια της πολύωρης συνεδρίας του Πολιτικού Γραφείου του ΔΗΣΥ υπήρξε ισχυρό ρεύμα υπέρ της υποψηφιότητας του Ανδρέα Μαυρογιάννη, ενώ μια μικρή μειοψηφία μίλησε για ανάγκη στήριξης της υποψηφιότητας Χριστοδουλίδη. Υπήρξαν μάλιστα προπηλακισμοί του υπουργού Παιδείας Πρόδρομου Προδρόμου, ο οποίος τάχθηκε από την Κυριακή υπέρ της υποψηφιότητας Νίκου Χριστοδουλίδη. Πάντως στελέχη του ΔΗΣΥ που βλέπουν θετικά το ενδεχόμενο να ψηφίσουν οι ίδιοι προσωπικά τον κ. Μαυρογιάννη, βρίσκονται σε ανοικτή επικοινωνία με τον περίγυρο του υποψηφίου ζητώντας να διασφαλιστεί πως ο υπουργός Οικονομικών που θα επιλέξει δεν θα προέρχεται από το κόμμα της Αριστεράς. Σε μια προσπάθεια ο κ. Μαυρογιάννης να κερδίσει δεξιούς ψηφοφόρους που βλέπουν με ανησυχία το ενδεχόμενο διακυβέρνησης ΑΚΕΛ, αποφάσισε να ανακοινώσει τον υπουργό Οικονομικών του. Οπως ξεκαθάρισαν, δεν θα προέρχεται από το ΑΚΕΛ αλλά θα έχει μεγάλη εμπειρία σε ηγετικά πόστα. Στήριξη στον Ανδρέα Μαυρογιάννη έδωσε το βράδυ της Τρίτης και ο ανεξάρτητος υποψήφιος Κωνσταντίνος Χριστοφίδης.