Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 -

Κυπριακό: Μέρκελ και Μακρόν στηρίζουν Αναστασιάδη για εγγυήσεις και ασφάλεια



Τόσο η Καγκελάριος της Γερμανίας όσο και ο Πρόεδρος της Γαλλίας, στηρίζουν τη Λευκωσία στα θέσεις που έχει διατυπώσει μαζί με την Αθήνα για το ζήτημα των εγγυήσεων και της ασφάλειας στο Κυπριακό.

Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, μιλώντας χθες στις Βρυξέλλες μετά τις συναντήσεις του Προέδρου Αναστασιάδη με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Εμανουέλ Μακρόν είπε ότι «στις δύο συναντήσεις υπήρξαν ξεκάθαρες τοποθετήσεις οι οποίες συνοψίζονται στο γεγονός ότι δεν μπορούμε εν έτη 2017 να μιλάμε για εγγυήσεις από τρίτες χώρες ή παραμονή κατοχικού στρατού σε ένα κράτος μέλος της ΕΕ».

Κατά τον κ. Χριστοδουλίδη «υπάρχει ένα αυξημένο ενδιαφέρον για τις εξελίξεις στην περιοχή και συμφωνήθηκε όπως αυτή η επαφή και με τον Γάλλο Πρόεδρο και με την Καγκελάριο της Γερμανίας συνεχιστεί και το αμέσως επόμενο διάστημα».

Σήμερα ο κ. Αναστασιάδης θα ενημερώσει τους ηγέτες των 27 κρατών μελών της ΕΕ για τις εξελίξεις στο Κυπριακό
, ενώ θα γίνει και σχετική συζήτηση μετά από αίτημα κάποιων κρατών μελών για τις εξελίξεις στην Τουρκία. 

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση για την κοινή άμυνα στην ΕΕ, όπως περιλαμβάνεται στα συμπεράσματα της Συνόδου, ο κ. Χριστοδουλίδης δήλωσε ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία έχει τη θέση η ΕΕ να μπορεί να αναπτύξει τις δικές της δυνάμεις, να έχει όλα εκείνα τα αναγκαία μέσα ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στις σύγχρονες απειλές, οι οποίες εστιάζονται σε πολλά θέματα, δεν είναι οι παραδοσιακές απειλές που γνωρίζαμε μέχρι σήμερα, υπάρχουν ασύμμετρες απειλές, υπάρχει το θέμα της τρομοκρατίας. Ειδικότερα η Κυπριακή Δημοκρατία που βρίσκεται σε μια ευαίσθητη περιοχή στη Ανατολική Μεσόγειο επιθυμεί να προχωρήσει αυτή η συνεργασία με πολύ συγκεκριμένες αποφάσεις και μέτρα». 

Ο ΓΓ του ΟΗΕ στην Ελβετία για το Κυπριακό

Ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτερες στις 30 Ιουνίου θα ταξιδέψει στο Κραν Μοντάνα της Ελβετίας για τη διάσκεψη για το Κυπριακό.

Αυτό ανέφερε πηγή του ΟΗΕ στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων το οποίο σημειώνει πως παραμένει άγνωστο το διάστημα που ο κ. Γκουτέρες θα παραμείνει στις συνομιλίες και ποιος θα είναι ο βαθμός της συμμετοχής. Πάντως η ίδια πηγή προσδιόρισε τη διάρκεια αυτού του γύρου «κοντά στις 10 μέρες».

Σε σχέση με το πρόγραμμα της έναρξης, στις 28 Ιουνίου, σχεδιάζεται το πρωί να ξεκινήσουν οι εργασίες της διάσκεψης για την ασφάλεια και της εγγυήσεις, ενώ το απόγευμα θα λάβουν χώρα οι συνομιλίες των δύο πλευρών για τα υπόλοιπα κεφάλαια.

Αναφορικά με τις συμμετοχές, η Ελλάδα και η Τουρκία θα εκπροσωπηθούν από τους υπουργούς Εξωτερικών, ενώ η Βρετανία από υφυπουργό. Την ΕΕ θα εκπροσωπήσει στην έναρξη ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Φρανς Τίμμερμανς και στις 30 Ιουνίου θα έλθει η επίτροπος Εξωτερικών και Άμυνας Φεντερίκα Μογκερίνι.