Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Κυπριακό: Επιμένει σε τουρκικές εγγυήσεις ο Ακιντζί για να αποφύγει το αδιέξοδο



Ο ρεαλισμός στις συνομιλίες για το Κυπριακό και ειδικά στο θέμα των εγγυήσεων και ασφάλειας είναι πολύ σημαντικός, σύμφωνα με τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων, Μουσταφά Ακιντζί.

Σε δηλώσεις του κατά την διάρκεια συνάντησης του με αντιπροσωπεία του τουρκικού ερευνητικού ιδρύματος Μαρμαρά ο κ. Ακιτνζί αναφέρθηκε στο Κυπριακό και είπε ότι αν συνεχιστεί η πολιτική “μηδέν στρατός, μηδέν εγγυήσεις” τότε αυτό θα οδηγήσει σε ένα αδιέξοδο.
“Αυτό δεν μπορεί να αποτελέσει ούτε το βήμα για την αρχή” είπε και συνέχισε λέγοντας ότι πρέπει να γίνουν αντιληπτές και κατανοητές οι ανησυχίες των Τουρκοκυπρίων και πως αυτές μπορούν να ικανοποιηθούν.
Είναι σημαντικό να γίνει σεβαστή η ασφάλεια μας, είπε ο κ. Ακιντζί λέγοντας παράλληλα ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά και η Τουρκία θα προστατεύσουν την ασφάλεια των Τουρκοκυπρίων  αλλά και θα γίνει προσπάθεια να βρεθούν φόρμουλες να ικανοποιηθούν οι ανησυχίες των Ελληνοκυπρίων.

Για να εξευρεθεί μια λύση χρειάζεται όλες οι πλευρές να έχουν καλή θέληση, να εργαστούν και να υπάρχει αμοιβαία κατανόηση, σημείωσε στις δηλώσεις του ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων και είπε ακόμα ότι, για να φτάσουμε στο τέλος της διαδικασίας πρέπει να υπάρξει “αμοιβαίος ρεαλισμός” και “λογική”.

Συνεχίζοντας ανέφερε ότι, το σύστημα του 1960 μπορεί να εφαρμοστεί το 2017 “αν συγχρονιστεί με τα σημερινά δεδομένα” αλλά δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η ακύρωση του.
Αναφέρθηκε ακόμα στην σημασία της επικράτησης της λογικής στις προτάσεις.

Σχετικά με τους χάρτες επανέλαβε ότι ο χάρτης που κατέθεσε η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν μπορεί να γίνει αποδεκτός από τους Τουρκοκύπριους και για να υπάρξει αμοιβαία κατανόηση πρέπει να “μείνουμε εντός των λογικών πλαισίων”.