Τετάρτη 24 Απριλίου 2024 -

Κυπριακό: Διαφωνίες σε βασικά θέματα, αλλά οι συζητήσεις συνεχίζονται



Οι πολύωρες συζητήσεις που είχαν τη Δευτέρα ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί έχουν επιβεβαιώσει ότι διαφωνούν στα βασικά θέματα, τα οποία η τουρκική πλευρά παρουσίασε ως κόκκινες γραμμές.

Σύμφωνα με τον Φιλελεύθερο, η χθεσινή συνάντηση είχε και δεύτερο μέρος καθώς στη διάρκεια της συνάντησης Αναστασιάδη-Ακιντζί στην παρουσία αρχικά μόνο του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ στο Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Άιντα, ο Πρόεδρος πρότεινε να συνεχίσουν τη συζήτηση σε δείπνο εργασίας.

Ήταν προφανώς μια κίνηση από μέρους του Προέδρου για να εκτονωθεί το κλίμα που πυροδότησε ο κ. Ακιντζί με τις πρόσφατες δηλώσεις του. Το δείπνο, που άρχισε μετά τις 10.30, έγινε στο εστιατόριο «Chateu Status» στη νεκρή ζώνη, απέναντι από το Λήδρα Πάλας.

Στη συνάντηση δεν παρουσιάστηκε το έγγραφο των αποκλίσεων, καθώς οι δύο διαπραγματευτές δεν ήταν ακόμη έτοιμοι. Αυτό θα γίνει, κατά πάσα πιθανότητα, στην επόμενη συνάντηση, που χρονικά τοποθετείται στις 30 Οκτωβρίου. Οι δύο διαπραγματευτές έχουν πάρει οδηγίες πέραν από τη συμπλήρωση του εγγράφου να εργασθούν για τη διαμόρφωση των κριτηρίων για το περιουσιακό. Αυτό το ζήτημα θεωρείται σημαντικό για την πάρα πέρα πορεία των διαπραγματεύσεων. 

Σύμφωνα με τις πληροφοριές, στη συνάντηση έγινε αναφορά σε συγκλίσεις που επιτεύχθηκαν, ενώ ο Μουσταφά Ακιντζί επέμεινε στα όσα πρόσφατα έχει αναφέρει δημόσια. Δηλαδή, σε μόνιμες παρεκκλίσεις από το κοινοτικό κεκτημένο και στη διασφάλιση ότι στο τουρκοκυπριακό συνιστών κράτος θα υπάρχει (τ/κ) πλειοψηφία πληθυσμού και περιουσιών.

Σε αυτές τις θέσεις, ο Κύπριος πρόεδρος επισήμανε την έντονη διαφωνία της ελληνοκυπριακής πλευράς. Έχει υποδείξει πως δεν μπορεί να αποδεχθεί τέτοιες απαιτήσεις. 

Ο Έσπεν Μπαρθ Άιντα, ο οποίος παρακολούθησε τις συζητήσεις και έγινε κοινωνός των διαφωνιών, παρουσιάσθηκε ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα.

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, που κράτησε τέσσερις ώρες (από τις 6 το απόγευμα μέχρι τις 10 το βράδυ), ο Έσπεν Μπαρθ Άιντα διάβασε στους δημοσιογράφους κοινή δήλωση, στην οποία αναφέρεται ότι «οι δύο ηγέτες συνέχισαν τη συζήτηση σε εκκρεμούντα ζητήματα και ότι έχοντας επίγνωση της ανάγκης να αξιοποιήσουν την υπάρχουσα δυναμική, είχαν μια εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων για τα υπόλοιπα θέματα στα οποία καταγράφονται διαφορές και έδωσαν οδηγίες στους διαπραγματευτές για το πώς θα συνεχίσουν».

Θέλοντας να δοθεί τόνος αισιοδοξίας, «οι ηγέτες χαιρέτισαν την έναρξη των εργασιών της δικοινοτικής ad hoc επιτροπής σχετικά με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, που αποσκοπούν στην προετοιμασία της μελλοντικής εφαρμογής του κεκτημένου στην τουρκοκυπριακή συνιστώσα πολιτεία κατά την έναρξη ισχύος της συμφωνίας λύσης».

Ο κ. Άιντα ανέφερε πως ο πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Μουσταφά Ακιντζί αναγνωρίζουν ότι υπάρχει ακόμη σοβαρή δουλειά ενώπιόν τους και επανέλαβαν τη δέσμευσή τους να εντείνουν σημαντικά τον ρυθμό των διαπραγματεύσεων μετά την επόμενη συνάντησή τους την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου.

Σημειώνεται ότι χθες ο κ. Άιντα είχε συνάντηση με τη νέα Αμερικανίδα πρέσβη στη Λευκωσία, την οποία ενημέρωσε για την πορεία των διαπραγματεύσεων.