Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Κοροναϊός – Ο Καναδάς ξεκίνησε να εμβολιάζει παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών – Η εκτίμηση του Γιάννη Πρασσά



Χθες, Τετάρτη, ο Καναδάς ξεκίνησε τον εμβολιασμό παιδιών ηλικίας 5 έως 11 ετών αφού ο κοροναϊός δεν κάνει εξαιρέσεις. Ο Γιάννης Πρασσάς, Διδάκτωρ Μοριακής Βιολογίας του Πανεπιστημίου του Τορόντο, αναφέρθηκε στην επιδημιολογική κατάσταση της χώρας της Βόρειας Αμερικής και εκτίμησε πως θα εξελιχθεί η πανδημία στην Ελλάδα.

«Εγκρίθηκε εχθές το εμβόλιο για τα παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών με Pfizer. Είναι το 1/3 της δόσης και έχει μικρότερη σύριγγα. 100.000 γονείς ήδη έκλεισαν τα ραντεβού, μεταξύ αυτών εγώ και η γυναίκα μου που κλείσαμε ραντεβού για την 5χρονη κόρη μας», δήλωσε.

«Δεν υπάρχει μηδενικό ρίσκο»

«Ισχύει ότι τα παιδιά έχουν πολύ μικρό ρίσκο σε σχέση με τους μεγαλύτερους, αλλά δεν σημαίνει ότι είναι σε μηδενικό ρίσκο. Γνωρίζω ότι κάποια παιδιά μπορούν να μπλέξουν σε κάποια μονοπάτια και να ταλαιπωρηθούν, και ίσως κάποια παιδιά να νοσήσουν σοβαρά. Ο ιός είναι μεγαλύτερο ρίσκο από το εμβόλιο για τα παιδιά. Ξεκινήσαμε χθες, με το που κλείσαμε το ραντεβού, να εξηγούμε στην κόρη μας πόσο σημαντικό είναι να βάλει τη δική της μικρή πλατούλα σε αυτό τον αγώνα που κάνουμε».

Ο κ. Πρασσάς μάλιστα ανέφερε πως τα παιδικά εμβολιαστικά κέντρα στο Οντάριο έχουν μετατραπεί σε διαδραστικούς χώρους.

«Θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο σε όλους ότι όταν οι ρυθμιστικές αρχές αποφάσισαν ότι τα παιδιά πρέπει να εμβολιαστούν, έγινε κρίνοντας μόνο το ρίσκο για τα ίδια, όχι με βάση το καλό που θα κάνουν στους άλλους. Άσχετα εάν προκύπτει σαν δεύτερο bonus. Το εμβόλιο κάνει το μικρό ρίσκο για τα παιδιά μικρότερο. Άρα γιατί να μην το κάνουμε;».

 

Πώς είναι η κατάσταση στον Καναδά

Τους τελευταίους τρεις μήνες το Οντάριο καταγράφει από 1 έως 3 θανάτους καθημερινά, ενώ τα κρούσματα ανέρχονται σε 500, καθώς το ποσοστό εμβολιασμού έχει αγγίξει το 91% για όσους είναι ηλικίας 12 ετών και άνω.

Ιδιαίτερα, οι ηλικίες των 65 ετών και άνω, που συνήθως δίνουν νοσηλείες σε ΜΕΘ, είναι εμβολιασμένες κατά 97%, ενώ ο εμβολιασμός των νεών ηλικίας 12 έως 40 ετών κυμαίνεται μεταξύ 90% με 95%.

Ο κ. Πρασσάς τόνισε πως η κατάσταση στην Ελλάδα είναι αρκετά κρίσιμη και πρέπει οι ανεμβολίαστοι να πειστούν και να προχωρήσουν στον εμβολιασμό τους, ενώ όσοι είναι πλήρως εμβολιασμένοι να σπεύσουν για την αναμνηστική δόση.

«Οι πανδημίες τελειώνουν όταν παύσουν να απειλούνται με κατάρρευση τα δημόσια συστήματα υγείας. Πρέπει να βγάλουμε αυτό τον χειμώνα με ένα σύστημα υγείας όπως είναι σήμερα, με εξαντλημένο προσωπικό, με γεμάτες ΜΕΘ και με τακτικά χειρουργεία που αναβάλλονται. Κάθε μετάδοση που κόβουμε είναι μεγάλη σημαντική νίκη. Δεν έχουμε τελειώσει με την πανδημία. Έχουμε αφήσει τις δύσκολες στροφές της πανδημίας, αλλά αυτή η στροφή που μας μένει είναι πολύ επικίνδυνη», κατέληξε.