Τρίτη 16 Απριλίου 2024 -

Κομισιόν: το 2025 ο στόχος για τα δυτικά Βαλκάνια



«Προοπτική ένταξης για το 2025, τίποτα περισσότερο, αλλά και τίποτα λιγότερο» προσφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις έξι χώρες των δυτικών Βαλκανίων, όπως επισημαίνει ο Επίτροπος για θέματα διεύρυνσης Γιοχάνες Χαν. 

Αλλά τι ακριβώς σημαίνει αυτό; Σύμφωνα με την εκπρόσωπο για θέματα εξωτερικής πολιτικής Φεντερίκα Μογκερίνι, η Κομισιόν εκφράζει σήμερα μία «σαφή δέσμευση» για την ένταξη των χωρών αυτών στην ΕΕ, αναφέρει ωστόσο το 2025 ως ενδεικτική χρονική στιγμή και όχι ως «προθεσμία».

Και αυτό γιατί η ένταξη των χωρών-μελών στην ΕΕ εξαρτάται και από τις ίδιες, καθώς παραμένουν και πρέπει να εκπληρωθούν όλα τα κριτήρια ένταξης.

Επιπλέον, σύμφωνα με την ελληνική υπηρεσία της Deutsche Welle, ο Επίτροπος Χαν τονίζει ότι «όλες οι χώρες πρέπει να εργαστούν για να επιλύσουν διμερείς εκκρεμότητες με γειτονικές χώρες» πριν ενταχθούν στην ΕΕ, η οποία «αρνείται να εισαγάγει διμερή προβλήματα».

Ακόμη πιο σαφής ήταν ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στο πλαίσιο ευρύτερης συζήτησης για το μέλλον της Ευρώπης με τον πρωθυπουργό της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς. Με αφορμή τις συνοριακές διαφορές Σλοβενίας-Κροατίας, αλλά χωρίς να αναφερθεί σε συγκεκριμένη χώρα, ο πρόεδρος της Κομισιόν προειδοποίησε ότι για να ενταχθούν οι υποψήφιοι θα πρέπει να έχουν λύσει όλες τις συνοριακές διαφορές με γείτονές τους.

«Δεν θα παίξουμε πια αυτό το παιχνίδι, να ενταχθούμε πρώτα και να το λύσουμε μετά. Όχι με μένα», δήλωσε με έμφαση.