Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2023 -

Κολομβία: Σε «σταθερή κατάσταση» ο ηγέτης της FARCΣταθερή χαρακτηρίζεται από τους γιατρούς η κατάσταση της υγείας του Ροδρίγο Λονδόνιο, ηγέτη της οργάνωσης FARC της Κολομβίας, μία ημέρα μετά το ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο που υπέστη.

Οι γιατροί «θεωρούν την εξέλιξη της κατάστασής του ικανοποιητική και οι κλινικές παράμετροι έχουν σταθεροποιηθεί, έπειτα από (...) το ελαφρύ εγκεφαλικό» που υπέστη ο Λονδόνιο, δήλωσε η Λιδίς Ερέρα, διευθύντρια της κλινικής του Βιγιαβισένσιο, στην κεντρική Κολομβία, όπου νοσηλεύεται.

«Δεν υπήρξε καμιά μεταβολή της σωματικής ή διανοητικής του κατάστασης», πρόσθεσε η Δρ. Ερέρα, η οποία πάντως διευκρίνισε ότι ο Λονδόνιο θα παραμείνει υπό παρακολούθηση για 72 ώρες στην μονάδα εντατικής θεραπείας «για προληπτικούς λόγους».

Όταν εισήχθη στην κλινική την Κυριακή, ο επικεφαλής των Επαναστατικών Ένοπλων Δυνάμεων της Κολομβίας, γνωστός ως Τιμολέον Χιμένες, ή Τιμοσένκο, εμφάνιζε συμπτώματα όπως δυσκολία στην ομιλία και δεξιά ημιπληγία. «Σήμερα νιώθω καλύτερα κι ευχαριστώ όλους όσοι μου έστειλαν μηνύματα. Οι εκδηλώσεις υποστήριξης και αλληλεγγύης σας με γεμίζουν ευγνωμοσύνη», έγραψε ο ίδιος στον λογαριασμό του στο Twitter.

Ο 58χρονος επικεφαλής των FARC, υπέστη το εγκεφαλικό επεισόδιο το πρωί της Κυριακής, ενώ ετοιμαζόταν να επισκεφθεί έναν από τους 26 καταυλισμούς όπου έχουν συγκεντρωθεί οι περίπου 7.000 μαχητές της οργάνωσης στο πλαίσιο της διαδικασίας του αφοπλισμού τους - η οποία ολοκληρώθηκε - και επανένταξής τους στην πολιτική ζωή.