Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Κλιμακώνεται η βία στη Σομαλία, 11 νεκροί αυτή την εβδομάδα



Τουλάχιστον έντεκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη Σομαλία και περισσότεροι από 50.000 εκτοπίστηκαν λόγω των συγκρούσεων που ξέσπασαν ανάμεσα σε ένοπλες ομάδες που πρόσκεινται στις αρχές δύο ημιαυτόνομων περιοχών της χώρας αυτή την εβδομάδα.

Οι συγκρούσεις εντείνονται καθώς οι δύο πλευρές μάχονται στην πόλη Γκαλκάγιο, η οποία είναι μοιρασμένη ανάμεσα σε παραστρατιωτικές ομάδες.

Φόβους για κλιμάκωση της βίας εκφράζει ο ΟΗΕ. «Η ένοπλη βία επιδείνωσε την ήδη εύθραυστη ανθρωπιστική κατάσταση ειδικά για τους εσωτερικά εκτοπισμένους, οι οποίοι συνεχίζουν να ζουν υπό αξιοθρήνητες συνθήκες, σε πρόχειρα καταλύματα», τόνισε το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ σε ανακοίνωσή του.

Ο εμφύλιος πόλεμος στη Σομαλία κρατάει 25 χρόνια και οι συγκρούσεις ανάμεσα σε παραστρατιωτικές οργανώσεις οι οποίες πρόσκεινται στις φυλές κι ελέγχουν μεγάλα τμήματα της χώρας είναι συχνές. Εξάλλου στον νότο, δυνάμεις που δηλώνουν πίστη στην ανίσχυρη σομαλική κυβέρνηση η οποία υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ μάχονται με τους τζιχαντιστές της οργάνωσης αλ Σεμπάμπ.