Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Κίνα: Στο Πεκίνο ο μεγαλύτερος σταθμός φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων στον κόσμο



Ο μεγαλύτερος σταθμός φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων στον κόσμο, ικανός να φορτίζει πλήρως την μπαταρία ενός ηλεκτρικού λεωφορείου μέσα σε δέκα λεπτά, εγκαινιάστηκε στο Πεκίνο.

Ο σταθμός βρίσκεται στο σταθμό αστικών λεωφορείων του δήμου Ζιαογίνγκ, και καλύπτει μια έκταση 26.500 τετραγωνικών μέτρων, με δυνατότητα εξυπηρέτησης έως και 30 λεωφορείων ταυτόχρονα.

Ο σταθμός φόρτισης Ζιαογίνγκ αποτελεί μέρος ενός δικτύου που έχει εξαπλωθεί σε αρκετές από τις αφετηρίες λεωφορείων του Πεκίνου, αφότου η πόλη απέκτησε τα νέα ηλεκτρικά λεωφορεία Foton.

Το Πεκίνο έχει αρχίσει να αντικαθιστά το στόλο υβριδικών λεωφορείων με φυσικό αέριο, με πλήρως ηλεκτρικά λεωφορεία, αποσκοπώντας στην αντιμετώπιση της οξείας ατμοσφαιρικής ρύπανσης της πόλης.

Χρησιμοποιώντας την τεχνολογία μπαταριών Microvast, τα λεωφορεία χρειάζονται φόρτιση δύο με τρεις φορές την ημέρα, πραγματοποιώντας αρκετές διαδρομές μεταξύ φορτίσεων.

Προηγουμένως, το Πεκίνο πειραματίστηκε με αλλαγή μπαταριών μέσω ρομποτικών συστημάτων, προκειμένου να μειωθεί ο μεγάλος χρόνος φόρτισης των ηλεκτρικών λεωφορείων.

Ωστόσο, η τεχνολογία απαιτούσε πρόσθετες επενδύσεις και αποθηκευτικό χώρο, λόγω της ανάγκης για εφεδρικές μπαταρίες.

Τα λεωφορεία ταχείας φόρτισης λειτουργούν σήμερα στο Πεκίνο εξυπηρετώντας μία συγκεκριμένη διαδρομή, αλλά η πόλη έχει ήδη σχέδια για την επέκταση σε αρκετές άλλες γραμμές μεταξύ 2016 και 2020, ως μέρος των σχεδίων της για την ανάπτυξη ενός καθαρού συστήματος δημόσιων μεταφορών.

Εξάλλου, η κινεζική πρωτεύουσα κήρυξε αυτή την εβδομάδα για πρώτη φορά τον υψηλότερο προβλεπόμενο περιβαλλοντικό συναγερμό λόγω του έντονου νέφους που καλύπτει την πόλη.