Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Κέρι: Κοινό έδαφος με Μόσχα για τους συμμετέχοντες στις συνομιλίες για τη Συρία



Ρωσία και ΗΠΑ βρήκαν κοινό έδαφος αναφορικά με το ποιες αντιμαχόμενες συριακές ομάδες πρέπει να λάβουν μέρος στις ειρηνευτικές συνομιλίες, δήλωσε την Τρίτη ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι έπειτα από συνάντηση με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και τον ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι δύο ΥΠΕΞ, ο Κέρι δήλωσε ότι από τις ειρηνευτικές συνομιλίες αποκλείονται το μέτωπο Αλ Νούσρα, το παρακλάδι της Αλ Κάιντα στη Συρία, και η ISIS. 

Εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει σύντομα κατάπαυση του πυρός στη Συρία, ανέφερε ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να συνεργαστούν με τη Ρωσία εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, ωστόσο δήλωσε πως η Ουάσινγκτον θεωρεί αδύνατη την παραμονή του Ασαντ στην εξουσία. Στο σημείο αυτό πρόσθεσε πως στις συνομιλίες δεν εξετάστηκε τι μπορεί να γίνει άμεσα με τον Ασαντ, αλλά η διαδικασία της πολιτικής μετάβασης.

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ακόμη πως Ρωσία και ΗΠΑ συνεργάζονται αποτελεσματικά και κινούνται προς την ίδια κατεύθυνση στο θέμα της Συρίας. Είπε πως στη συνάντηση με Πούτιν και Λαβρόφ υπήρξε ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τις τοποθεσίες που διεξάγονται αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις στη Συρία. Μάλιστα, ανέφερε ότι ο ρώσος προέδρος έλαβε υπόψη του τις αμερικανικές ανησυχίες σχετικά με τις ρωσικές επιδρομές με στόχο τη συριακή αντιπολίτευση.

Αναφορικά με τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας για το ουκρανικό ζήτημα, ο Κέρι υπογράμμισε ότι όσο συντομότερα εφαρμοστεί η συμφωνία του Μινσκ, τόσο το καλύτερο για την άρση τους, ενώ πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ δεν επιζητούν την απομόνωση της Ρωσίας.

Από την πλευρά του ο Λαβρόφ δήλωσε πως η προγραμματισμένη για την Παρασκευή συνάντηση στη Νέα Υόρκη σε επίπεδο μεγάλων δυνάμεων για την Συρία τελικώς θα γίνει. Η σύγκληση της συνόδου του νέου γύρου διαπραγματεύσεων είχε αφεθεί μετέωρη, μετά την χθεσινή ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ, που επισήμανε την ανάγκη εκπλήρωσης συγκεκριμένων προϋποθέσεων πριν από τη σύγκληση της συνόδου.

Επιπρόσθετα ο Λαβρόφ σημείωσε πως η Ρωσία επιθυμεί τον σχηματισμό μιας ευρείας διεθνούς συμμαχίας (που αποφασίστηκε στις συνομιλίες της Βιέννης και εγκρίθηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ) ενάντια σε τρομοκρατικές οργανώσεις στη Συρία, η οποία θα περιλαμβάνει όλες τις δυνάμεις. Τόνισε ακόμη πως οι συζητήσεις στο Ριάντ που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ εκπροσώπων της συριακής αντιπολίτευσης την προηγούμενη εβδομάδα αποτέλεσαν ένα βήμα για το σχηματισμό μιας αντιπροσωπείας της αντιπολίτευσης.

Παράλληλα, ανέφερε πως τα Ηνωμένα Έθνη απέτυχαν να προσκομίσουν στην Μόσχα αποδεικτικά στοιχεία, που θα στοιχειοθετούσαν οποιαδήποτε αρνητική επίπτωση της ρωσικής αεροπορικής εκστρατείας στη Συρία για την ανθρωπιστική κατάσταση στη χώρα.