Σάββατο 20 Απριλίου 2024 -

Κέρι: Κίνδυνος εξόδου της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ



Η συμμετοχή της Τουρκίας στη συμμαχία του ΝΑΤΟ θα μπορούσε να τεθεί σε κίνδυνο εάν η χώρα δεν τηρήσει τις δημοκρατικές αρχές στον απόηχο της απόπειρας πραξικοπήματος, προειδοποίησαν σήμερα οι ΗΠΑ δια στώματος του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας John Kerry.

Η Τουρκία παροτρύνεται να διατηρήσει "τις δημοκρατικές αρχές" μετά την αντίδρασή της στην απόπειρα πραξικοπήματος, που έχει θορυβήσει τόσο τις ΗΠΑ όσο και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μέχρι στιγμής περίπου 8.000 αστυνομικοί έχουν απομακρυνθεί και περισσότεροι από 6.000 άνθρωποι από το στρατό, τη δικαιοσύνη και άλλους κρατικούς φορείς έχουν συλληφθεί ως μέρος της απάντησης Erdogan στα γεγονότα της Παρασκευής.

Όπως είπε αυτοί που αποπειράθηκαν το πραξικόπημα "πρέπει να πληρώσουν" και η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο επαναφοράς της θανατικής ποινής για όσους έχουν διαπράξει προδοτικές πράξεις εναντίον του κράτους.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου με την επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Εξωτερικής Πολιτικής Federica Mogherini, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών John Kerry δήλωσε ότι οι ΗΠΑ στέκεται "ξεκάθαρα στο πλευρό της εκλεγμένης ηγεσίας της Τουρκίας" αλλά "καλούμε την κυβέρνηση της Τουρκίας να τα υψηλότερα πρότυπα του σεβασμού των δημοκρατικών θεσμών και του κράτους δικαίου".

H F. Mogherini προειδοποίησε ότι οι χώρες που επιτρέπουν τη θανατική ποινή δεν μπορούν να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση ενώ ο J. Kerry από την πλευρά του πρόσθεσε ότι "και το ΝΑΤΟ έχει ως προϋπόθεση τον σεβασμό στη δημοκρατία". 

Οι ΗΠΑ "σίγουρα θα υποστηρίξουν την προσαγωγή των δραστών του πραξικοπήματος στη δικαιοσύνη" είπε "αλλά επίσης εφιστούμε την προσοχή ενάνται μίας προσέγγισης που ξεπερνά τα όρια αυτό και τονίζουμε τη σημασία της διατήρησης των δημοκρατικών αρχών".

Γερμανία σε Τουρκία: "Ξεχάστε" την ένταξη εάν επαναφέρετε τη θανατική ποινή

Στο ίδιο μήκος κύματος με την F. Mogherini κινήθηκαν και οι δηλώσεις του  εκπροσώπου της Γερμανίδας Καγκελαρίου, Angela Merkel ο οποίος τόνισε ότι επαναφορά της θανατικής ποινής από την Τουρκία, θα έβαζε τέλος στις συζητήσεις ένταξης της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

"Μια χώρα που εφαρμόζει την θανατική ποινή δεν μπορεί να είναι μέλος της ΕΕ", τόνισε ο εκπρόσωπος της, Steffen Seibert σε συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο. "Η εφαρμογή της θανατικής ποινής στην Τουρκία ως εκ τούτου θα σήμαινε το τέλος των συνομιλιών ένταξης".