Σάββατο 22 Ιουνίου 2024 -

Κατέρρευσε το κατηγορητήριο κατά του Ν.Τραμπ για Deutshe BankΚαταρρέει το κατηγορητήριο της Γενικής Εισαγγελίας της Νέας Υόρκης κατά του πρώην Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με βάση το οποίο παρουσιάζονταν η γερμανική Deutsche Bank ως θύμα «παραπλάνησης».

Με βάση το κατηγορητήριο, ο Ν.Τραμπ είχε ένα υποτιθέμενο σχέδιο διόγκωσης των περιουσιακών στοιχείων του προκειμένου να επιτύχει ευνοϊκούς όρους στον δανεισμό από τις τράπεζες και ασφαλιστές, αλλά όπως παραδέχτηκε στην κατάθεσή του στέλεχος της τράπεζας, δε έγινε κάτι τέτοιο.

Ο Ντέιβιντ Γουίλιαμς ο οποίος εργάστηκε άμεσα σε τουλάχιστον ένα από τα πολλά δάνεια που έλαβε ο Ν.Τραμπ για αρκετές δεκαετίες, κατέθεσε την Τρίτη στο Μανχάταν ότι είναι «άτυπο, αλλά όχι εντελώς ασυνήθιστο» για μια τράπεζα να μειώνει εσωτερικά τις δηλωμένες αξίες ενεργητικού ενός πελάτη κατά 50% και να εγκρίνουν ένα δάνειο ούτως ή άλλως, όπως έκαναν με τον Τραμπ.

 

Η Deutsche Bank, η οποία δάνεισε εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια στον Ν.Τραμπ για ακίνητα στο Μαϊάμι, το Σικάγο και την Ουάσιγκτον, μείωσε την καθαρή του περιουσία το 2011 και το 2012 από περίπου 4,2 δισεκατομμύρια δολάρια σε 2,3 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με εσωτερικά τραπεζικά πιστωτικά σημειώματα.

Τα ίδια έγγραφα υποδεικνύουν ότι η τράπεζα ενέκρινε τα δάνεια ούτως ή άλλως επειδή περίμενε ότι θα αποφέρουν κέρδος με βάση το ιστορικό επιτυχημένων επενδύσεων του Τραμπ  και άλλα κριτήρια.

Ο Τραμπ, αρνείται τις κατηγορίες και καταγγέλλει ότι η υπόθεση έχει πολιτικά κίνητρα, ενώ κάλεσε στο βήμα αυτή την εβδομάδα τέσσερις νυν και πρώην υπαλλήλους της Deutsche Bank, ως μέρος της υπεράσπισής του.

Η μαρτυρία υπονομεύει πλήρως την υπόθεση της Γενικής Εισαγγελέως της Νέας Υόρκης, Λετίσια Τζέιμς, ότι ο Τραμπ εξαπάτησε τη γερμανική τράπεζα.

“Στο πλαίσιο της δέουσας επιμέλειάς μας, υποβάλλουμε την αξία του ενεργητικού ενός πελάτη σε προσαρμογές”, δήλωσε ο Γουίλιαμς.

“Είναι μέρος της διαδικασίας αναδοχής μας, το εφαρμόζουμε σε

“Είναι η διαφορά απόψεων στις αξίες των περιουσιακών στοιχείων μεταξύ του πελάτη και της τράπεζας παράγοντας αποκλεισμού για την επέκταση της πίστωσης;” Ρώτησε τον Γουίλιαμς ο δικηγόρος του Τραμπ, Τζέζους Σουάρεζ.

«Όχι», απάντησε.
“Γιατί όχι;

«Είναι απλώς μια διαφορά απόψεων», συνέχισε ο Williams.

“Πιστεύω ότι περιμένουμε από τους πελάτες να παρέχουν πληροφορίες για να είναι ακριβείς.”

Ο Τραμπ και δύο από τους γιους του, ο Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ και Έρικ Τραμπ, κατέθεσαν νωρίτερα στη δίκη ότι καμία τράπεζα δεν είχε πέσει θύμα από την υποτιθέμενη διογκωμένη αποτίμηση και ότι διάφορες τράπεζες είχαν κερδίσει εκατομμύρια δολάρια σε τόκους για τα δάνεια.

Ο Τραμπ, υποστήριξε επίσης ότι το όνομά του και οι δυνατότητες μελλοντικής ανάπτυξης ήταν ένας παράγοντας στις προηγούμενες αποτιμήσεις.

Η εισαγγελέας Τζέιμς όμως, ισχυρίζεται ότι ο Τραμπ και η εταιρεία του παραποίησαν έγγραφα σε τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρείες.