Τρίτη 16 Απριλίου 2024 -

Κατάργηση της θανατικής ποινής ζήτησε ο Πάπας από το βήμα του Κογκρέσου



Από το βήμα του αμερικανικού Κογκρέσου, ο Πάπας Φραγκίσκος ζήτησε την κατάργηση της θανατικής ποινής στις ΗΠΑ, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο. 

Στην ιστορική του ομιλία, ο Πάπας είπε ότι κάθε ζωή είναι ιερή και ότι η κοινωνία μπορεί να ωφεληθεί μόνο μέσα από την αποκατάσταση αυτών που έχουν καταδικαστεί. 

Παράλληλα, κάλεσε τους αμερικανούς βουλευτές και γερουσιαστές να ανοίξουν την καρδιά τους στις νέες γενιές μεταναστών και να εγκαταλείψουν την αύξηση ξενοφοβικών τάσεων στην πολιτική.

Η έκκληση του Πάπα «να κληρονομήσουν και να ζήσουν όσο το δυνατόν περισσότεροι νέοι άνθρωποι σε μία χώρα που έχει εμπνεύσει τόσους πολλούς να ονειρεύονται» έρχεται εν μέσω μιας έντονης συζήτησης στις ΗΠΑ για τη διαχείριση περίπου 12 εκατομμυρίων μεταναστών που ζουν χωρίς χαρτιά στις ΗΠΑ.

«Εμείς, οι άνθρωποι αυτής της ηπείρου, δεν φοβόμαστε τους ξένους, καθώς οι περισσότεροι από εμάς ήμασταν κάποτε ξένοι» είπε ο Πάπας Φραγκίσκος, γεννημένος στην Αργεντινή από ιταλούς γονείς. «Σας το λέω αυτό σαν γιος μεταναστών, γνωρίζοντας ότι πολλοί από εσάς κατάγεστε, επίσης, από μετανάστες» σημείωσε στην πρώτη ομιλία Πάπα στο αμερικανικό Κογκρέσο.

Οι βουλευτές και οι γερουσιαστές χειροκρότησαν όρθιοι τον Πάπα Φραγκίσκο, μόλις αυτός μπήκε στην αίθουσα. 

Ζήτησε, επίσης, να μπει τέλος στην κούρσα εξοπλισμών. Ο Πάπας ρώτησε γιατί πωλούνται όπλα σε ανθρώπους που επιθυμούν απλά να προκαλέσουν συμφορές σε αθώους ανθρώπους. 

«Δυστυχώς, η απάντηση -όπως όλοι γνωρίζουμε- είναι απλά ότι γίνεται για τα χρήματα: χρήματα που είναι βουτηγμένα σε αίμα, συχνά σε αίμα αθώων» είπε ο Πάπας.

Παράλληλα, έκανε έκκληση για ανάληψη δράσης κατά της κλιματικής αλλαγής. Ζήτησε να υπάρξει μία «θαρραλέα και υπεύθυνη προσπάθεια» για να εμποδίσει τις πιο σοβαρές συνέπειες στο περιβάλλον. Σημείωσε ότι εάν συνεργαστούν, τα κράτη μπορούν να συνδράμουν στην επιβράδυνση της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Μετά την ομιλία του στο Κογκρέσο, ο Πάπας Φραγκίσκος βγήκε στο μπαλκόνι του Κογκρέσου, κάτω από το οποίο περίμεναν δεκάδες χιλιάδες άτομα. «Buenos Dias» είπε ο Πάπας στους συγκεντρωμένους, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για την παρουσία του στις ΗΠΑ ζήτησε από τον Θεό να ευλογήσει «τους πιο σημαντικούς εδώ - τα παιδιά».

Μετά την επίσκεψή του στην Ουάσινγκτον, ο Πάπας αναχώρησε για τη Νέα Υόρκη.