Παρασκευή 10 Μαΐου 2024 -

Καταδικάζει τη Β. Κορέα η Ρωσία, με αιχμές και για τις ΗΠΑ



Η Ρωσία καταδικάζει «εμφατικά» τη νέα εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα, όπως σημείωσε με ανακοίνωσή του το Κρεμλίνο, το οποίο ωστόσο επέκρινε ταυτόχρονα και την «επιθετική ρητορική» της Ουάσινγκτον.

Ο πύραυλος πέταξε πάνω από τη νήσο Χοκάιντο της Ιαπωνίας στις 07:06 τοπική ώρα (01:06 ώρα Ελλάδας), διευκρίνισαν οι ιαπωνικές αρχές, τονίζοντας ότι το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης J-Alert ενεργοποιήθηκε σε πολλές περιοχές στο βόρειο τμήμα του αρχιπελάγους.Νωρίτερα το γενικό επιτελείο εθνικής άμυνας της Νότιας Κορέας ανακοίνωσε ότι εκτοξεύθηκε πύραυλος άγνωστου τύπου από την περιοχή Σουνάν της πρωτεύουσας της Βόρειας Κορέας, Πιονγιάνγκ, ο οποίος κινήθηκε προς τα ανατολικά.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιαπωνίας Τάρο Κόνο δήλωσε ότι ο πύραυλος ήταν πιθανώς διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος (ICBM), δοθέντος του βεληνεκούς του.

Οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ, έκαναν λόγο για βαλλιστικό πύραυλο μέσου βεληνεκούς κι εκτίμησαν ότι η εκτόξευσή του δεν αποτέλεσε απειλή για το Γκουάμ ή κάποιο άλλο τμήμα του αμερικανικού εδάφους.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα συγκληθεί εκτάκτως εντός της ημέρας για να εξετάσει το ζήτημα.

Όπως ανακοίνωσε η αιθιοπική προεδρία του Συμβουλίου, η συνεδρίαση θα διεξαχθεί στις 15:00 (ώρα Νέας Υόρκης· 22:00 ώρα Ελλάδας). Διπλωματική πηγή διευκρίνισε ότι η συνεδρίαση θα γίνει κεκλεισμένων των θυρών.